Sud odlučio
0

Britanski haker će biti izručen SAD-u

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski sud odbacio je danas zahtjev autističnog Britanca Garyja McKinnona (43) da ne bude izručen u SAD, gdje mu prijeti suđenje zbog upada u 97 kompjutera NASA, američkog Ministarstva odbrane i drugih ogranaka američkih oružanih snaga i to neposredno poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Iako su njegovi advokati tvrdili da postoji opasnosti da bi McKinnon, bude li izručen Amerikancima, mogao da postane psihotičan ili da izvrši samoubistvo - apelacioni sud je odlučio drugačije.

McKinnon je otkriven 2002. godine i nikada nije poricao da je upao u kompjuterske mreže američkih oružanih snaga i NASA-e.

Od početka je tvrdio da je tragao za tajnim dokumentima o neidentifikovanim letećim objektima ubjeđen da američke vlasti ne žele da ih objave.

Američki tužioci su ovaj slučaj nazvali najvećim upadom u kompjuterski sistem svih vremena, a Pentagon ističe da je njegov neovlašteni upad u kompjuterske sisteme pričinio štetu od 700.000 dolara, prenosi BBC.

Vlasti kažu da su zbog postupka McKinnona, vojni kompjuteri postali neupotrebljivi i to neposredno poslije terorističkih napada 2001.

McKinnon je uložio žalbu na odluku britanskog ministra unutrašnjih poslova i državnog javnog tužioca da mu se za počinjeno djelo ne može suditi u Velikoj Britaniji, što je vodilo u pravcu njegovog izručenja SAD-u i izvođenju na optuženičku klupu pred američkim sudom.

McKinnon priznaje da je upao u američke kompjuterske sisteme, ali poriče da je to bilo zlonamjerno.

"Jedino za šta sam kriv je neovlašteni pristup kompjuterima ali ne i svojevoljno nanošenje štete kompjuterskim sistemima. Ja se nisam ponio ni vandalski ni zlonamjerno. A to je ključna stvar. Zbog toga je cio ovaj slučaj poprimio tolike razmjere jer su iznijete optužbe da je načinjena velika šteta. Ako je tako, moraće da me optuže za nanošenje štete jer u protivnom nema ni govora o krivičnom djelu koje podleže izručenju", tvrdi McKinnon.

McKinnonova majka Dženis kaže da njen sin pati od Aspergerovog sindroma, jednog oblika autizma - i da bi njegovo zdravstveno stanje moglo da objasni motive zbog kojih je učinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Jedan broj britanskih političara je izražavao zabrinutost zbog mogućnosti da McKinnon bude izručen Amerikancima jer mu, bude li proglašen krivim, prijeti kazna zatvora od 70 godina.

McKinnonova majka kaže da je predsjedniku SAD Baraku Obami uputila pismo, koje je potpisalo 40 britanskih parlamentaraca, moleći ga da stavi tačku na, kako se izrazila, ovu tužnu epizodu.

Odluka britanskog suda da mu se ne sudi u Britaniji ne znači da će haker uskoro biti ukrcan na avion za Ameriku.

On i dalje tvrdi da je upao u sisteme američkih institucija samo da bi došao do informacija o NLO.

Njegovi advokati poslije najnovije sudske odluke u ovom slučaju, imaju 28 dana da ulože žalbu, a slučaj bi mogao da ide sve do sudova EU prije nego što bude donesena konačna presuda, navodi BBC.