Daniel Norwood
108

Britanski forenzički fotograf učestvuje na Maršu mira: Prikupit ću informacije i podijeliti ih

M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Britanski bivši forenzički fotograf Daniel Norwood učestvovat će u ovogodišnjem Maršu mira kako bi odao počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Odlučio se na ovaj potez nakon što je prošle godine posjetio Srebrenicu sa udruženjem Remembering Srebrenica.

"Bit će vrlo emotivno. Nekoliko učesnika Marša su preživjeli genocid, tu će biti i njihovi članovi porodice i oni koji odaju počast jer se suosjećaju", kazao je Norwood.

Britanski portal Romsey Advertiser podsjeća da je genocid u Srebrenici poznat kao jedan od najgorih zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata u kojem je u opkoljenom gradu pod zaštitom UN-a ubijeno više od 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca. Mnogi su pokušali pobjeći, ali su uhvaćeni i ubijeni.

"Hvatali su tokom puta, a srpski vojnici su im obećavali da će biti predani na sigurnu teritoriju. Čim su bili na kamionima odvedeni su u prazne zgrade i sistematski ubijani. Bilo je zastrašujuće i činjenica da se preživjeli vraćaju kako bi se kretali rutom marša svake godine je svjedočanstvo njihove hrabrosti i da su spremni ustati protiv mržnje", kazao je.

Nada se kako će fotografije i otkrića nakon posjete podijeliti s lokalnim školama.

"Moj cilj je prikupiti što je više moguće informacija i uraditi nešto s tim materijalom kada se vratim", poručio je.

Norwood je radio za BBC te kao forenzički fotograf za Metropolitan policiju. Dobitnik je nekoliko nagrada za dokumentarnu fotografiju.

Marš mira Srebrenica 2019. održava se od 8. do 10. jula u tri etape od Nezuka do Potočara.