Najpoznatiji svjetski naučnik
0

Britanski fizičar Stephen Hawking slavi 70. rođendan

SRNA
Britanski fizičar Stephen Hawking slavi sedamdeseti rođendan, iako su mu ljekari prognozirali samo nekoliko godina života nakon što su mu postavili dijagnozu motoričko neuronske bolesti.

Stephen Hawking je proveo veći dio života u kolicima, uz mogućnost da komunicira samo uz pomoć kompjutera, ali je zbog svojih teorija o tajnama univerzuma postao najpoznatiji svjetski naučnik.

"Siguran sam da je moja onesposobljenost jedan od razloga zbog kojih san sam toliko poznat. Ljudi su fascinirani kontrastom između mojih veoma ograničenih fizičkih sposobnosti i ogromne prirode svemira kojom se bavim", izjavio je jednom prilikom ovaj naučnik.

Veći dio njegovog rada usmjeren je na objedinjavanje relativnosti prirode prostora i vremena sa kvantnom teorijom o ponašanju najsitnijih čestica u univerzumu, da bi se objasnio nastanak svemira i način na koji on funkcioniše.

Hawking je u 32. godini postao najmlađi član prestižnog britanskog Kraljevskog društva. Pet godina kasnije, postao je profesor matematike na Lukasovoj katedri Univerziteta u Cambridgeu, na položaju koji je nekada pripadao Isaku Njutnu.

Svjetsku slavu stekao je knjigom "Kratka istorija vremena" iz 1988. godine.

Hawking je imao samo 21 godinu kada mu je postavljena dijagnoza amiotrofične lateralne skleroze, koja napada nerve za kontrolu voljnih pokreta.
On je priznao da se u početku osjećao potišteno i slušao Vagnera, ali se potom vratio fizici, univerzitetu i oženio se Jane Wade, sa kojom je dobio troje djece.