Svijet
0

Britanski državljanin oslobođen iz Guantanama uhapšen na zahtjev Madrida

FENA
Jamil el-Banna, bivši zatvorenik oslobođen iz američke baze u Guanatanamu na Kubi i prebačen u srijedu u Veliku Britaniju, uhapšen je prema evropskom nalogu za hapšenje koji je izdala Španija, uz zahtjev za njegovo izručenje, saopćio je u četvrtak Scotland Yard.

Četrdesetpetogodišnji El-Banna, kojeg Madrid sumnjiči za terorističke akcije, treba da se u četvrtak pojavi u sudu u Westminsteru, u Londonu, saopćila je policija.

CIA je u novembru 2002. godine uhapsila Jamila el-Bannu, palestinskog izbjeglicu jordanskog državljanstva, u trenutku kad je putovao u Gambiju.

Još dva zatvorenika iz Guantanama - Omar Deghayes i Abdennour Sameur, koji su sletjeli zajedno s Jamilom el-Bannom na londonski aerodrom Luton u srijedu, poslije četiri i po godine provedene u kontroverznom američkom logoru, ostala su u zatvoru.

Oni su zatvoreni prema zakonu o terorizmu iz 2000. godine zbog sumnji da su "organizirali i podsticali terorističke akcije", saopćio je Scotland Yard.

Omar Deghayes je uhapšen u Lahoreu, u Pakistanu, krajem 2001. godine. Libijskog je porijekla, a iz svoje zemlje je pobjegao 1986. godine i godinu dana kasnije dobio status izbjeglice u Velikoj Britaniji.

Abdennour Sameur je 2000. godine dobio politički azil u Velikoj Britaniji u koju je došao godinu dana ranije nakon što je pobjegao iz alžirske vojske.

Još dvije osobe koje su legalno živjele u Velikoj Britaniji zatvorene su u Guantanamu.