Irak
0

Britanske vojne trupe završile šestogodišnju misiju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Velika Britanija završila je u petak svoje šestogodišnje vojno prisustvo u Iraku, koje je počelo s američkom invazijom 2003. radi svrgavanja režima Sadama Husseina.

Prema sporazumu potpisanom 2008. između Bagdada i Londona, posljednji britanski vojnici, kojih je 2003. bilo 46.000, napustili su ove sedmice Irak, objavio je u petak glasnogovornik britanske ambasade, prenosi AFP.

Međutim, irački parlament nije mogao izglasati prije 8. septembra, zbog godišnjih odmora, novi iračko-britanski sporazum, koji bi omogućio ostajanje manjeg britanskog kontingenta radi obuke iračke mornarice. Pripadnici ovog kontingenta, ukupno stotinjak, bit će u Kuvajtu sve do odobrenja iračkog parlamenta.

  • Nažalost, zbog kašnjenja procedure, irački parlament nije mogao ratificirati naš sporazum. Naša aktuelna misija ističe 31. jula i naše snage Kraljevske mornarice za obuku ostat će u Kuvajtu tokom naših razgovora s iračkim vlastima, naviodi se u saopćenju ambasade u Bagdadu.

  • Moramo poštovati iračku proceduru. Nadamo se da će irački parlament prihvatiti i ratificirati sporazum, koji će omogućiti legalnu osnovu za pomoć koju iračka vlada želi što je moguće prije, navodi se dalje u saopćenju.

Velika Britanija i Irak potpisale su početkom juna sporazum, koji britanskim marincima omogućava misije pomoći, da ostanu u Iraku godinu dana nakon potpunog povlačenja britanskih trupa 31. jula.

U šest godina poginulo je 179 britanskih vojnika.