Uprkos sankcijama
28

Britanske vlasti dozvolile ruskim milijarderima da potroše stotine hiljada dolara sa zamrznutih računa

I. M.
Mihail Fridman i Petar Aven; Foto: RIA Novosti
Mihail Fridman i Petar Aven; Foto: RIA Novosti
Britanske vlasti su dozvolile sankcionisanim ruskim milijarderima da potroše stotine hiljada dolara sa zamrznutih računa, uključujući i na uslužno osoblje, piše The New York Times.

Kako navodi izdanje, novac se privrednicima daje pod sankcijama na osnovu licenci koje im omogućavaju korištenje dijela imovine sa blokiranih računa.

U nekim slučajevima ruskim biznismenima je bilo dozvoljeno da troše više od milion dolara godišnje, piše list.

Naprimjer, jedan od osnivača ruske banke Alfa-Bank, Mihail Fridman, u prvoj godini rata u Ukrajini, dobio je dozvolu za održavanje domaćeg osoblja, koje se sastoji od 19 zaposlenih. To uključuje vozače, lične kuhare, čistače i tako dalje. Održavanje servisnog osoblja tokom deset mjeseci koštalo je Friedmana oko 400 hiljada dolara. U ovom trenutku ova dozvola je istekla, ali će privrednik vjerovatno pokušati da dobije novu.

Osim toga, Fridman je primao mjesečnu naknadu od oko devet hiljada dolara da pokrije "osnovne potrebe svoje porodice".

Britanske vlasti odobrile su Fridmanovom bivšem partneru Petru Avenu mjesečnu naknadu od 77.000 dolara. Najveći dio ovog iznosa, oko 45 hiljada, otišao je u obezbjeđenje u vlasništvu finansijskog menadžera Avena, koji je osumnjičen da je pomogao biznismenu da izbjegne sankcije. List napominje da ostaje nejasno kakve je provjere vlada provela prije nego što je odobrila ove zahtjeve.

New York Times prenosi da su 2022. godine vlasti Velike Britanije primile oko hiljadu zahtjeva za izdavanje dozvola. Do kraja godine Vlada je odobrila samo 82 zahtjeva. List piše da su mnoge prijave još na čekanju.