Svijet
0

Britanske i poljske zamjerke prijete neuspjehom samita EU u Bruxellesu

FENA
Opisujući samit Evropske unije na kojem bi lideri trebalo da razgovaraju o budućoj formi efikasnije Unije, kao "do kraja neizvjestan", Financial times kao "izolirane" zemlje koje prijete vetom navodi Poljsku i Britaniju.

List navodi da Varšava, protiveći se novom sistemu glasanja na osnovu kvadratnog korijena ukupnog stanovništva članica, navodi i argument da bi Poljska imala 60-ak miliona umjesto današnjih 38 miliona stanovnika da nije pretrpjela tako teške gubitke tokom njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Po riječima poljskog premijera Kačinskog "Poljska samo traži da joj se vrati ono što joj je oduzeto".

O britanskim zamjerkama Financial Times piše da su one "kozmetičke a ne suštinske prirode".

List piše da Downing Street želi da prikaže eventualni novi ugovor kao puku promjenu postojećih aranžmana, a ne kao novinu da bi izbjegao potrebu za održavanjem referenduma u okolnostima euroskeptične opozicije i medija.

Svi listovi bilježe da je ovo i posljednji evropski samit Tonyja Blaira prije nego što se povuče s položaja britanskog premijera 27. juna.

Independent piše da je Evropska unija polje na kojem je Tony Blair ispunio najmanje od onoga što je obećavao kada je došao na vlast prije deset godina i tvrdio da će "postaviti Britaniju u srce Evrope".

List tvrdi da je Blair propustio tu priliku u prva dva mandata kada je imao podršku ogromne parlamentarne većine, a kasnije angažmanom u iračkom ratu, čime je pokazao da je - suočen s izborom - "lojalniji Americi nego Evropi".