Svijet
0

Britanska vojska će povući princa Harryja iz Afganistana

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Princ Harry će biti povučen iz Afganistana nakon što je na internetu procurila vijest da je on dva i po mjeseca tajno bio na liniji fronta, saopćili su izvori iz britanskog ministarstva odbrane.

Vojni zapovjednici sačinili su planove za njegovo povlačenje iz zemlje, ali još nije poznato kada će se tačno desiti.

"To će biti relativno brzo i bit će naređeno dodstojanstveno povlačenje, nema potrebe za žurbom", izjavio je izvor iz ministarstva, javio je Reuters.

Harry, sin pokojne princeze Diane i treći u liniji nasljeđivanja na britanskom tronu, upoznat je s viješću kratko nakon što je objavljena širom svijeta na američkoj internet stranici u četvrtak.

Curenje informacije je izazvalo zabrinutost da bi Harry, koji je na linijama fronta u Helmandu, opasne pokrajine u južnom Afganistanu, mogao postati "meta visoke vrijednosti" za Al-Qaidu, talibane i ostale islamske militante.

Harry (23) razmješten je da se bori protiv talibana u decembru, sedam mjeseci nakon što su ukinuti planovi da ga se pošalje u Irak nakon prijetnji iračkih militanata da će ga oteti ili ubiti.

Vojska ga je poslala tek nakon što su britanski mediji i članovi međunarodnih medijskih organizacija pristali da ne javljaju o njegovom prisustvu u toj zemlji do planiranog povratka s misije nakon četiri mjeseca. Embargo su u četvrtak prekinule njemačke, australske i američke internet stranice koje su javile da je u Afganistanu.

Kršenje embarga, rijetke pojave u britanskom obično slobodnome medijskom okolišu, razbjesnilo je vojsku.

"Sada, kada se priča pojavila u javnosti, generalštab i ja saslušat ćemo savjet operativnih zapovjednika u vezi sa nastavkom njegove misije", navodi u izjavi za javnost objavljenoj u četvrtak zapovjednik britanske vojske general Richard Dannatt.

"Veoma sam razočaran što su strane internet stranice odlučile objaviti ovu priču ne konsultujući nas", navodi se u izjavi.

Tokom svoje misije Harry je bio odgovoran za pozivanje zračnih udara protiv talibanskih položaja, obavljao je pješačke patrole kroz sela i otvarao vatru po osumnjičenim ekstremistima, pokazale su fotografije i snimci objavljeni u četvrtak.