{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanska vlada obustavila istragu o korupciji

F
21.12.2006. u 11:03
0
0
Britanska vlada obustavila istragu o korupciji
0
Britanska vlada obustavila istragu o korupciji
Zvaničnici Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) kažu da su zabrinuti zbog odluke britanske vlade da obustavi istragu o korupciji kojom su bili obuhvaćeni i zvaničnici Saudijske Arabije.
Predstavnik OECD-a Mark Piet je rekao BBC-ju kako očekuje da druge vlade žele da postave pitanja o razlozima za prekid istrage o vrlo vrijednom ugovoru o isporuci oružja između britanske firme BAE Systems i Saudijske Arabije.

On kaže i da bi jedini legitiman razlog za prekid takve istrage o korupciji bio da je zaključeno da su sumnje neosnovane i da "slučaja" za istragu i nema.

Britanski premijer Tony Blair je rekao, po objavljivanju odluke britanskog državnog tužioca lorda Goldsmitha, da bi nastavak istrage nanio ogromnu štetu strateškim interesima Britanije.

Britanska vlada je u četvrtak, 14. decembra, odlučila da prekine istragu o navodima da je britanska firma 'BAE Systems' platila mito zvaničnicima u Saudijskoj Arabiji da bi sklopila najvrijedniji posao u istoriji izvoza naoružanja i vojne opreme iz Britanije.

Odluku o prekidu istrage je obrazložio ministar pravde lord Goldsmith.

"Nastavak istrage bi nanio veliku štetu diplomatskoj, bezbjedonosnoj i obavještajnoj saradnji između Britanije i Saudijske Arabije. To bi imalo ozbiljne negativne posljedice po britanske interese, prije svega po našu nacionalnu sigurnost i po glavne ciljeve naše vanjske politike na Bliskom istoku", rekao je ministar Goldsmith.

Opšti utisak britanskih medija je da je London popustio pod pritiskom Rijada.

Britansko državno tijelo za borbu protiv korupcije provjeravalo da li je vodeći britanski proizvođač oružja, kompanija BAE Systems platila mito saudijskim zvaničnicima kako bi obezbijedila veliku porudžbinu borbenih aviona.

Saudijci su se vidno uznemirili kada se došlo do tačke na kojoj je trebalo da istražitelji zavire u njihove račune u švajcarskim bankama.

Londonu su uputili ultimatum -- ili prekinite istragu, ili povlačimo porudžbinu aviona, a to bi bio težak finansijski udarac za britansku vojnu industriju.

Poslanik opozicione Liberalno demokratske partije Norman Lam je zaprepašćen odlukom da se obustavi istraga.

"Bio je to tužan dan za vladavinu prava i domaćinsko upravljanje u našoj zemlji. Kako ćemo drugim zemljama da držimo lekcije o tome koliko je važna borba protiv korupcije ako se sami ovako ponašamo", rekao je Lam.

Britanska vlada insistira na stavu da istraga nije obustavljena kako bi se zaštitili poslovni interesi ovdašnje vojne industrije, već nacionalni i vanjskopolitički interesi - prije svega značaj koji Saudijska Arabija ima u borbi protiv al - Qaide i u nastojanjima da se stabilizuje Irak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: