{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanska vlada objavila tajna pisma princa Charlesa

F
FENA
13.5.2015. u 20:28
2
9
Britanska vlada objavila tajna pisma princa Charlesa
2
Britanska vlada objavila tajna pisma princa Charlesa
Foto: EPA
Britanska vlada u srijedu je objavila nekada tajna pisma koje je pisao princ Charles vladinim zvaničnicima, a bila su predmet duge pravne bitke koja je suprotstavila Charlesovo pravo na privatnost i pravo javnosti da dobije informaciju.
Kolekcija od 27 pisama, među kojima i deset koja je Charles lično napisao, uključuje pisma pisana prije jedne decenije bivšem premijeru Tonyju Blairu i drugim zvaničnicima o temama među kojima su poljoprivreda, razvojni projekti u Sjevernoj Irskoj i druge.

Upućivanje pisama je kontroverzno jer se očekuje da budući britanski kralj Charles ostane neutralan u političkim temama.

Britanska vlada godinama je pokušavala da zadrži tajnost pisama, strahujući da bi oni mogli naškoditi javnoj percepciji Charlesove neutralnosti, ali i da bi eventualno mogla izgubiti sudski spor o slobodi informisanja koji su protiv nje pokrenule novine Guardian.

Charlesov ured za štampu u srijedu je objavio saopćenje u kome brani pisma. U njemu se naviodi da je Charles "potegao pitanja od javnog značaja i pokušao pronaći praktične puteve za bavljenje tim temama", prenosi AP.

U saopćenju se navodi da je Charles izrazio brige oko tema koje i ranije potegao, među kojima su "situacija s poljoprivredom, zaštita i obnova historijskih zgrada" i druga pitanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: