Svijet
0

Britanska vlada može dokazati da su se mornari nalazili u iračkim vodama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanska vlada spremna je objaviti dokumente koji dokazuju da se petnaest britanskih mornara koje je Iran uhapsio u Zaljevu nalazilo u iračkim teritorijalnim vodama, izvještavaju neki britanski mediji u srijedu.

Vlada će objaviti fotografije koje dokazuju da su mornari "patrolirali u unutrašnjosti iračkih voda i da nisu smjeli biti uhapšeni", piše Guardian.

London želi objaviti podatke o jednoj iranskoj jedrilici koju su koristili krijumčari a koju je upravo taj britanski brod presreo da bi obavio njegovu kontrolu. Tom prilikom je iranska mornarica uhapsila britanske mornare, objašnjava list.

Ovaj dokument ne bi bio objavljen "samo ako iranska vlada dozvoli britanskim diplomatima pristup uhapšenim mornarima", precizira dalje list.

"Britanci očekuju da će objavljivanje ovih podataka uvjeriti iransku vladu da je počinila grešku hapseći mornare", piše Financial Times.

Britanski premijer Tony Blair je upozorio u utorak da ako mornari ne budu brzo slobođeni, kriza bi mogla ući u "drugačiju fazu".

Britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett je skratila posjetu Turskoj kako bi se u srijedu obratila poslanicima.

Na radio BBC Four, irački ambasador u Londonu Salah Al-Shaikhly je izjavio da su se Britanci u trenutku njihovog hapšenja nalazili u iračkim teritorijalnim vodama.

"Možemo pružiti našu pomoć u ovoj krizi", rekao je on, precizirajući da "Irak ima dobre odnose s iranskom vladom".