Svijet
0

Britanska vlada ignorisala zahtjeve oficira u Iraku

FENA
Dnevnik The Times u utorak na naslovnici optužuje britanske vlasti da su prepustile sudbini više od 90 iračkih prevodilaca koji rade za britansku vojsku na jugu Iraka.

List saznaje da je vlada ignorirala lične pozive visokih britanskih oficira koji su tražili da se propisi vezani za dodjeljivanje azilantskog statusa promijene kako bi se Iračani kojima nakon povlačenja britanskih trupa prijeti maltretiranje, pa čak i smrt, mogli preseliti u Britaniju.

Times napominje da su tokom posljednje četiri godine ubijene stotine Iračana koji su radili za koalicijske snage, a koje pobunjenici smatraju kolaboracionistima, i ukazuje na primjer Danske koja je prije povlačenja dodijelila azilantski status svome lokalnom osoblju i njihovim porodicama.

Čak su i Sjedinjene Države saopćile da će tokom ove godine primiti 7000 Iračana, uključujući lokalno osoblje, konstatira Times i prenosi ocjenu organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rigts Watch da Britanija ima jasnu humanitarnu i moralnu obavezu pomoći ljudima koji su radili za britansku vojsku u Iraku.