Svijet
1

Britanska vlada deportovanim Afganistancima preporučila da se pretvaraju da su heteroseksualci

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema novim smjernicama britanske vlade za razmatranje zahtjeva za azil gej Afganistanci mogli bi biti deportovani u svoje matične zemlje gdje je homoseksualnost nezakonita i "tabu tema" i gdje se moraju pretvarati da su hetereoseksualci.

"Živjeti život u kojem ste svakodnevno prisiljeni lagati o ključnom dijelu vašeg identiteta i živjeti u stalnom strahu da će to biti otkriveno i da će vas zbog toga maltretirati, procesuirati ili napasti je upravo vrsta Zakona o azilu koji je trebao biti spriječen", rekao je Heather Barr, istraživač Human Rights Watcha.

Dokument, objavljen prošlog mjeseca, LGBT Afganistance jasno izlaže riziku afganistanskim zakonima, vlastitim porodicama i talibanskim pobunjenicima koji smatraju da je homoseksualnost zločin kažnjiv smrću.

U dokumentu je navedeno kako afganistanska vlada u posljednje vrijeme nije procesuirala nikoga zbog homoseksualnosti, a navodno bi gej Afganistanci mogli, u tajnosti, živjeti sigurno u Kabulu.

"Prostor da otvoreno kažete da ste gej je ograničen i ovisi o individualnim faktorima. Homoseksualac koji po povratku u Kabul ne privlači pažnju i ne nastoji izazvati javni skandal ne bi se trebao suočiti s rizikom od progona", navodi se u dokumentu.

Paul Twocock iz britanske organizacije Stonewall, koja se zalaže za prava osoba istospolne orijentacije, ističe kako su ove odrednice suprotne smjernicama Ujedinjenih nacija o izbjeglicama prema kojima LGBT osobe ne trebaju skrivati svoj identitet kako bi izbjegle progone.

"Smjernice su kontradiktorne jer otvoreno priznaju da su LGBT osobe u opasnosti, a također navode da mogu izbjeći progon ukoliko ne privlače pažnju i kriju da su homoseksualci. To je neprihvatljivo i dovodi LGBT osobe u opasnost. Potičemo vladu da promijeni svog pristup", rekao je Twocock.