U jeku pandemije
40

Britanska vlada bijesna na Kinu, tvrde da imaju više zaraženih nego što kažu

FENA
Boris Johnson (Foto: EPA-EFE)
Boris Johnson (Foto: EPA-EFE)
Vlada Borisa Johnsona je navodno bijesna zbog načina na koji Kina riješava krizu izazvanu koronavirusom, a britanski zvaničnici kazali su da se namjeravaju obračunati s njima oko toga kada se kriza sa Covidom-19 okonča.

Britanski vladini zvaničnici kažu da Kina širi dezinformacije o ozbiljnosti epidemije koronavirusa u svojoj zemlji, izvijestio je Mail u nedjelju, prenosi Business Insider. U izvještaju Maila se navodi da su naučnici upozorili Johnsona da bi Kina mogla umanjiti broj svojih potvrđenih slučajeva za 15 do 40 puta. Kina navodi da ima 81.439 zaraženih do nedjelje navečer.

Zvaničnici također vjeruju da Kina pokušava proširiti svoju ekonomsku moć nudeći pomoć drugim zemljama koje se pokušavaju boriti protiv virusa. List citira tri zvaničnika iz Velike Britanije, koji su svi potvrdili da je Johnsonova vlada bijesna.

Jedan je rekao da će se nakon ovoga vratiti diplomatskim pregovorima i da će doći do preispitivanja odnosa. Drugi neimenovani zvaničnik rekao je da će "morati doći do obračuna kad se ovo završi", dok je treći rekao da je "sam vrh vlade bijesan".

List dodaje da je Johnsonova vlada toliko bijesna zbog kineskog postupanja sa krizom da bi premijer mogao promijeniti svoju prethodnu odluku da kineska telekomunikacijska kompanija Huawei razvija mrežu 5G u Velikoj Britaniji.

Johnson je naljutio svog glavnog saveznika predsjednika Donalda Trumpa kada je Huaweiu dao ograničenu, ali značajnu ulogu u poboljšanju telekomunikacijske infrastrukture u zemlji. Trumpova administracija bila je ljuta zbog odluke, pri čemu je i sam predsjednik izrazio negodovanje prije nego što je Johnsonu spustio slušalicu tokom telefonskog razgovora prošlog mjeseca.

Odluka je takođe imala negativan uticaj na neke članove parlamenta u Johnsonovoj konzervativnoj stranci. Jedan ministar iz vlade, koji je u nedjelju citirao Mail, rekao je da "ne možemo ovo tolerisati i dopustiti da želja kineske države da bude tajnovita upropasti svjetsku ekonomiju nakon čega bi se oni vratili na svjetsku scenu kao da se ništa nije desilo."

"Omogućujemo kompanijama poput Huaweija da ne samo budu dio naše ekonomije, već da budu presudni dio naše infrastrukture. Ovo treba hitno preispitati, kao i svaku strateški važnu infrastrukturu koja se oslanja na kineske lance snabdijevanja", kazao je anonimni član vlade.

Johnson je napisao pismo svakom kućanstvu u Velikoj Britaniji u kojem je pozvao ljude da nastave slijediti stroga pravila socijalnog distanciranja.

"Znamo da će se stvari pogoršati prije nego što postanu bolje. Ali mi se pripremamo na pravi način i što se više pridržavamo pravila, to ćemo manje života izgubiti i tim prije će se život vratiti u normalu", kazao je on u pismu koje će Britanci dobiti u narednih nekoliko dana.

Premijer je ranije ove sedmice uveo stroge mjere izolacije, poručivši ljudima da smiju napustiti svoje domove samo iz bitnih razloga i dao je policiji Velike Britanije ovlasti da kažnjava one koji se ne povinuju ovim mjerama.