Svijet
0

Britanska štampa: Politički "comeback" Gordona Browna

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Odluka Gordona Browna, posljednjih dana "politički poniženoga" britanskog premijera, da do početka sljedeće godine faktički prepolovi britanske snage u Iraku glavna je tema britanske štampe u utorak.

Svi listovi bilježe da je za početak svoga "političkog comebacka", nakon najcrnjeg vikenda otkad je ljetos postao premijer, a zbog odluke da ne raspiše izbore Gordon Brown odabrao Irak i najavu postepenog povlačenja britanskih vojnika s pretežno šiitskog juga te zemlje u Basri.

Ostavljajući postrani dnevnopolitičke implikacije, štampa uglavnom pozivno ocjenjuje povlačenje.

Novinara The Timesa raduje to što je ono, po svemu sudeći, usaglašeno s Washingtonom, tako da ne bi trebalo dodatno opteretiti odnose s Amerikom, iako je istovremeno zabrinut za sigurnost preostale dvije i po hiljade vojnika koji, kako piše, "zbog relativno malog broja možde neće biti u stanju sami sebe braniti".

Opća ocjena listova je da ovako započeto povlačenje predstavlja "definitivan početak kraja" britanske vojne misiije u Iraku bez obzira na ograde premijera da će sve zavisiti od razvoja situacije na terenu.

Nešto oštrijeg tona je inače laburistima blizak The Guardian koji piše da povlačenje nije dokaz uspjeha britanske operacije već, kako ističe, "katastrofe", što ne znači, međutim, nastavlja list, da Brownova odluka nije ispravna.

On je shvatio da u zemlji nema dovoljno podrške za iole duži ostanak britanskih vojnika u Basri, gdje mir ionako ne zavisi od njih već od povremenih "dilova" između lokalnih šiitskih grupa.

"Britanci rade pravu stvar svojim povlačenjem, ali to ne znači da će život u Iraku postati lakši. Oni jednostavno završavaju misiju koju nikada nije trebalo ni da počnu", konstatira Guardian.