Svijet
0

Britanska štampa: Pogubljenje Sadama opasan zaokret u iračkom ratu

FENA
Londonski Financial Times u uredničkom komentaru u utorak konstatuje da "linčovanje Sadama predstavlja opasan zaokret u iračkom vjerski motivisanom ratu".

Moglo bi da se kaže da je egzekucija Saddama Husseina označila odlazak jednog od najokrutnijih tiranina s kraja 20. vijeka.

No, način na koji su bagdadski dželati to pogubljenje pretvorili u javni linč, čiji prizori su se, zahvaljujući video snimkama s mobilnog telefona i interentu, proširili cijelim svijetom, imat će ozbiljne posljedice po Irak, Bliski istok i zemlje koje se tako neoprezno mješaju u tamošnju politiku, upozorava FT.

I dok predsjednik Bush smrt iračkog diktatora naziva još jednom prekretnicom na iračkom putu ka demokratiji, jednako je vjerovatno da će se ispostaviti da je ona samo novi korak na putu u pakao vjerski motivisanog nasilja u koji tone Irak, ocjenjuje uvodničar Financial Timesa.

Daily Telegraph piše da bi snimke na kojima se vidi kako diktator koji je bio izuzetno okrutan umire dostojanstveno i hrabro, okružen zamaskiranim vandalima, Saddama Husseina vrlo lako mogle da pretvore u mučenika.

Zato i ne čudi da američki zvaničnici peru ruke od čitavog tog jezivog slučaja, a Tony Blair, koje se odmara u Miamiju, odbija da da bilo kakav komentar.

Jedna stvar bi bila da je pogubljenje samo neoprezna provokacija nesposobne vlade, no antisunitski uzvici maskiranih dželata po svemu sudeći ukazuju na to da je vlada Nourija al Maliqija namjeravala da pošalje poruku iračkim sunitima da su šiiti sada gazde u zemlji, zaključuje Daily Telegraf.

Komentator Guardiana postavlja pitanje zbog čega se toliko žurilo s izvršenjem smrtne kazne kao i zašto je Sadam osuđen za jedan od svojih manjih zločina, dok su oni mnogo veći ignorisani.

Saddam Hussein je korišćen kao trofej nepromišljenog i katastrofalnog rata, ali je istovremeno bilo ključno da ga se spriječi da otkrije tajne o podršci i oružju koju je njegov režim dobijao od Zapada, navodi se u komentaru u Guardianu.