{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanska štampa o "sjevernokorejskom autogolu"

F
28.5.2009. u 16:06
0
0
Britanska štampa o "sjevernokorejskom autogolu"
0
Britanska štampa o "sjevernokorejskom autogolu"
Foto: AP
Zaoštravanje situacije na Korejskom poluotoku i prijetnje Pyongyanga da će se prihvatiti oružja ako Washington i Seoul počnu presretati sjevernokorejske brodove u potrazi za materijalom za izradu oružja za masovno uništenje povod su brojnih komentara u londonskoj štampi.
Daily Telegraph piše u četvrtak da je otvoreni sukob u istočnoj Aziji malo vjerovatan. Ako Kim Jong-il krene sa svojom velikom vojskom na Južnu Koreju, počet će rat sa Sjedinjenim Državama koji će neminovno izgubiti. Situacija je ipak i dalje opasna, upozorava list.

Najavljujući mogućnost da američki i južnokorejski ratni brodovi krenu u presretanje brodova na putu za sjevernokorejske luke kako bi onemogućili Kim Jong-ila da izvozi nuklearnu tehnologiju, list procjenjuje da takva akcija mora biti provedena krajnje odlučno bez obzira na prijetnje iz Pyongyanga. Predsednik Obama, zaključak je Daily Telegrapha, mora pokazati da ga ne plaše prazne priče jednog tiranina.

The Times i The Independent u svojim komentarima naglasak stavljaju na Kinu i njezinu politiku prema Pyongyangu.

Times upozorava kako će oklijevanje Pekinga da reagira u sjevernokorejskom slučaju naškoditi kineskim vitalnim interesima. Za razliku od drugih problematičnih tačaka u svijetu, piše list, Sjeverna Koreja predstavlja jasnu i trenutnu opasnost po samu Kinu.

I to ne od vojnog napada, već od posljedica gladi, paranoje i kolapsa. Kineski predsjednik Hu Jintao je toga svjestan i sada je u poziciji da promijeni dosadašnju kinesku vanjsku politiku zabijanja glave u pijesak i izvrši pritisak na Pyongynag, smatra Times.

Independent procjenjuje da je Sjeverna Koreja možda načinila fatalnu grešku jer je, otuđujući Kinu od sebe, izgubila svoga jedinog saveznika na međunarodnoj sceni.

I Independent spominje moguće uvoženje američko-južnokorejskih pomorskih patrola čemu je, kako navodi, u traganju za drugim idejama sklona međunarodna zajednica. Takva akcija će neminovno dodatno potaknuti paranoju Pyongyanga.

Ali, koliko god situacija bila turobna, moguće je da se ove sedmice nazre i rješenje. Udaljavanje Pyongyanga od Kine moglo bi biti fatalna sjevernokorejska greška, piše Independent. Obustavi li Peking isporuke goriva i hrane svome ekonomski nemoćnom susjedu, Pyongyangu će biti odbrojani dani.

Kina ranije nije bila sklona poduzimati bilo kakve korake koji bi mogli destabilizirati Sjevernu Koreju iz straha da bi kolaps tamošnjeg režima rezultirao valom izgladnjelih izbjeglica koji bi se prelio preko kineske granice. Peking je sada možda ipak odlučio da bi to bilo manje od dva zla.

Ako je takva promjena u razmišljanju ikako moguća, najrazboritija reakcija ostatka međunarodne zajednice bila bi da se povuče i pusti Kinu da svog starog saveznika diskretno pusti niz vodu, smatra Independent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: