Svijet
0

Britanska štampa o odlasku Blaira u ljeto 2007.

FENA
Špekulacije vezane za mogući prijevremeni odlazak Tonyja Blaira ne prestaju ni u utorak. Nekoliko dnevnih listova navodi riječi premijera Blaira kao moguću namjeru da ode u ljeto 2007.

Premijer je na redovnoj mjesečnoj konferenciji za štampu obećao da će napustiti vlast na vrijeme kako bi svom nasljedniku ostavio da se ustoliči prije budućih parlamentarnih izbora, planiranih za 2009. ili najkasnije 2010.

Blair je ipak odbio precizirati i najmanji rok za odlazak, podsjetivši da bi to "paraliziralo vladu i nanijelo štetu zemlji".

U utorak, Daily Telegraph, ekonomski dnevni list Financial Times i Guardian špekuliraju o Blairovom odlasku u ljeto 2007. nakon deset godina provedenih u Downing Streetu.

"Blair, otići ću iduće godine, vjerujte mi", naslov je u Daily Telegraphu, koji se temelji na analizi jednog anonimnog laburističkog parlamentarca koji je prisustvovao premijerovom obraćanju parlamentarnoj grupi laburista u ponedjeljak navečer.

"Blair nagovještava da će napustiti mjesto premijera iduće godine", piše Financial Times, koji, prema "bliskim saveznicima premijera Blaira, nisu negirali da riječi premijera ukazuju na njegov odlazak polovinom 2007."

"Mnogobrojni poslanici već sada misle da će Blair napustiti svoju dužnost iduće godine, uvjeravanje koje su nezvanično nagovijestile neke osobe iz Downing Streeta", piše Guardian.

Što se tiče Timesa, on smatra da su izjave premijera Blaira od ponedjeljka navečer "značajan napredak" u odnosu na njegovu, dosad upornu namjeru, da će u cjelosti odslužiti svoj treći mandat.

"Mnogobrojni poslanici smatraju da te riječi znače da će Blair sigurno otići iduće godine" objašnjava Times.