Svijet
0

Britanska štampa o nastupu Busha i Putina

FENA
Nastupi dvojice predsjednika – Georgea Busha i Vladimira Putina, našli su se u centru pažnje svih londonskih dnevnika. Daily Telegraph piše da je George Bush na konferenciji za štampu u Bijeloj kući, koju je iznenada sazvao kako bi stao u odbranu svoje politike u Iraku, s neuobičajenom blagošču priznavao počinjene greške, dok je, s druge strane, energično i odlučno tvrdio da će pobunjenici biti poraženi.

Dopisnik lista u Americi izvještava da je Washington, pred sam kraj kampanje uoči izbora za Kongres, bukvalno preplavljen nagađanjima o tome da se američki ratni plan u Iraku temeljno revidira zbog nasilja koje izmiče kontroli. Times primjećuje da je predsjednik Bush odustao od svoje, kako navodi, mantre da će operacija u Iraku biti izgurana dokraja, i da sada govori da će se Amerika prilagoditi događajima na terenu.

Guardian na stranicama rezerviranim za komentare i analize konstatira da je američko-britanski neuspjeh u Iraku bukvalno nevjerovatan.

Financial Times, u osvrtu na redovni godišnji kontakt program u kojem je Vladimir Putin tri sata odgovarao na pitanja običnih Rusa, izdvaja nagovještaj ruskog predsjednika da namjerava zadržati utjecaj i nakon povlačenja sa položaja, 2008. godine. Putin je, ocjenjuje list, na taj način nagovijestio da bi njegova politička uloga mogla da se nastavi.

Financial Times prenosi mišljenje političkih analitičara da bi to moglo značiti da bi Putin mogao postati neka vrsta vodeće političke figure, baš kao što je to bio slučaj sa Deng Ksjaopingom u Kini, od kasnih 70-ih do početka 90-ih godina.