Svijet
0

Britanska štampa: Ljekari povezani s terorizmom

FENA
Foto: AFP; Glasgow
Foto: AFP; Glasgow
Povodom istrage o neuspjelim terorističkim napadima u Londonu i Glasgowu prošlog vikenda svi britanski listovi izvještavaju kako se razotkriva da su u zavjeri ključnu ulogu odigrali ljekari iz bliskoistočnih zemalja.

Policija strahuje da je ćelija Al-Qaide u inostranstvu iskoristila Nacionalnu zdravstvenu službu kao paravan za napade, piše Independent.

List na prvoj strani objavljuje da su trojica među uhapšenima - ljekari iz Iraka, Jordana i Indije - radili u različitim britanskim bolnicama, dok su u zavjeru bila umiješana i dva studenta medicine iz Saudijske Arabije.

Times ocjenjuje kako je očito došao kraj liberalnoj politici zapošljavanja stranaca u domaćim bolnicama, zbog nedostatka radne snage kod kuće.

Londonski dnevnik ističe da nekoliko otkrića u dosadašnjoj istrazi daje razlog za ozbiljnu zabrinutost.

Osim do sada neviđene primjene smrtonosne taktike napada automobilima bombama, nijedan od osumnjičenih nije bio na radaru službi sigurnosti, niko ne potječe s britanskog tla, niti pripada nižim socijalnim slojevima, piše Times.

Financial Times također piše da je učešće ovakvog profila ljudi u terorističkoj zavjeri u suprotnosti s postojećim fotorobotom potencijalnog islamskog teroriste na domaćem tlu.

List ističe da bi otkriće umiješanosti ljekara moglo da nanese ozbiljnu štetu Nacionalnoj zdravstvenoj službi koja se u velikoj mjeri oslanja na zapošljavanje stručnjaka i osoblja iz inostranstva.