Svijet
0

Britanska štampa kritizira premijera Browna

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Više nedjeljnih izdanja londonskih dnevnih listova na svojim naslovnicama donosi kritike na račun britanskog premijera Gordona Browna.

Kritičan je čak i lijevo orijentirani The Observer, koji prenosi da sve veći broj laburističkih poslanika strahuje da bi Brown mogao biti prepreka u osvajanju glasova na lokalnim izborima iduće sedmice.

Londonski poslanici su stoga apelirali na premijera da se ne trudi pomagati Kenu Livingstonu u kampanji za reizbor na mjesto gradonačelnika Londona, iz straha da bi mu to moglo više odmoći nego pomoći.

Ministri čak otvoreno razmatraju mogućnost da se premijera nagovori da siđe s položaja ako laburisti ne prođu dobro na ključnim londonskim i lokalnim izborima u četvrtak.

Štrajk u škotskoj rafineriji, koji izaziva strahovanja za nestašicu benzina i duge redove, dodatno je poljuljalo Brownov položaj, piše Observer.

Sunday Times piše da su tokom vlasti laburista bogati postali još bogatiji, dok oni siromašniji u Britaniji sve više osjećaju posljedice pada cijena nekretnina.