{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanska štampa: Čemu i zašto samit G-8?

F
8.7.2009. u 18:51
0
1
Britanska štampa: Čemu i zašto samit G-8?
0
Britanska štampa: Čemu i zašto samit G-8?
Foto: AP
Skup u talijanskom gradiću L'Aquilli nikako ne smije postati još jedan samit praznih obećanja, piše u srijedu londonski The Independent.
Ovaj put, u potresom razrušenom gradu, osam lidera suočit će se s poprilično toga što treba obnavljati. Na dnevnom redu su globalna ekonomija, novi planetarni regulatorni okviri za poslovanje banaka, suočavanje s ubrzanim klimatskim promjenama, ulaganje u razvoj poljoprivrede u zemljama u razvoju i ruševine u kojima se trenutno nalaze ranije data grandiozna obećanja o pomoći nerazvijenima.

Skoro polovina novca koji je u te svrhe obećan prošle godine na samitu G-8 u Japanu nije dostavljena onima kojima je namijenjena. Posebno je zemlja domaćin samita u L'Aquilli sramno ignorirala vlastita obećanja. I upravo taj neuspjeh, ocjenjuje Independent, na pravi način ilustrira problem kredibiliteta samita G-8.

Suviše često su optimističke rezolucije i obećanja koja su davali učesnici skupa bili zaboravljeni ili odgađani. I ukoliko ime L'Aquilla treba da podsjeti na nešto drugo a ne samo na prirodnu katastrofu, onda će učesnici samita morati da učine daleko više od toplih riječi i dobrih namjera, piše Indipendent.

I dnevnik The Times priznaje da su samiti ovog tipa prije nalik pričaonicama. Ipak, dodaje list, svjetski lideri itekako imaju o čemu razgovarati.

Očekivanja su kao i obično velika, ali je napredak i pored svega moguć. Umjereni progres, procjenjuje Times, naprimjer, moguć kada je riječ o realizaciji obećanog udvostručenja pomoći Africi i razvoju tog dijela svijeta.

Daily Telegraph pak smatra kako je najveći izazov za samit G-8 da opravda vlastito značenje. Nema ničega lošeg u okupljanju svjetskih državnika koji razgovaraju o temama od međusobnog interesa. Štaviše, smatra ovaj list, takva okupljanja treba i ohrabrivati.

Ali skupovi ovog tipa su obezvrijeđeni onog trenutka kada mnogo obećaju, a malo toga ispune. Daily Telegraph stoga procjenjuje da će samit grupe 20 najuticajnijih država svijeta u američkom gradu Pittsburghu biti mjesto na kojem će se, kada je riječ o svjetskoj ekonomiji, donositi najkrupnije odluke.

U L'Aquilli će se u međuvremenu, prognozira list, donijeti uobičajeno neodređeni zaključci o nizu potpuno različitih pitanja i karavan će krenuti dalje. Ako samit G-8, kada bude okončan, ostavi utisak veće važnosti od one koju je imao prije početka, onda će to biti vrlo prijatno iznenađenje, zaključuje Daily Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: