{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanska štampa: A kako je u Guantanamu?

F
30.3.2007. u 16:23
0
0
Britanska štampa: A kako je u Guantanamu?
0
Britanska štampa: A kako je u Guantanamu?
Svi britanski listovi u petak opširno pišu o zarobljavanju britanskih mornara u Perzijskom zalivu a The Guardian iz neuobičajenog ugla poredeći njihovo zatočenje sa onima u zatvorima SAD-a i Britanije.
Šetati ih pred TV kamerama jeste ponižavajuće, a pismo koje je napisala jedina žena među njima, u kojem se dovodi u pitanje britansko prisustvo u Iraku, nagovještava da je bila prisiljena na taj potez.

No zgražavanje ministara i kolega novinara u pogledu njihove sudbine je prilično čudno ako se uzme u obzir kako se mi ponekad odnosimo prema zatvorenicima, navodi ovaj list.

Faye Turney je možda i bila prisiljena da kosu pokrije maramom, ali bar nije morala navući narandžasti zarobljenički kombinezon. Ni ona ni njeni saborci nisu u lancima, na glavama nemaju kapuljače, niko im ne uskraćuje hranu i vodu. Koliko znamo, niko pred njima nije pljuvao na Bibliju, niko ih nije podvrgnuo električnim šokovima ili napao psima.

Nadamo se da će se uskoro, živi i zdravi, vratiti svojim porodicama. A onda možemo njihovo iskustvo iz Irana da uporedimo sa iskustvima bivših zarobljenika iz Guantanama, Abu Ghraiba ili londonskog Belmarcha, zaključuje Guardian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: