{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanska štampa: A kako je u Guantanamu?

F
30.3.2007. u 16:23
0
0
Britanska štampa: A kako je u Guantanamu?
0
Britanska štampa: A kako je u Guantanamu?
Svi britanski listovi u petak opširno pišu o zarobljavanju britanskih mornara u Perzijskom zalivu a The Guardian iz neuobičajenog ugla poredeći njihovo zatočenje sa onima u zatvorima SAD-a i Britanije.
Šetati ih pred TV kamerama jeste ponižavajuće, a pismo koje je napisala jedina žena među njima, u kojem se dovodi u pitanje britansko prisustvo u Iraku, nagovještava da je bila prisiljena na taj potez.

No zgražavanje ministara i kolega novinara u pogledu njihove sudbine je prilično čudno ako se uzme u obzir kako se mi ponekad odnosimo prema zatvorenicima, navodi ovaj list.

Faye Turney je možda i bila prisiljena da kosu pokrije maramom, ali bar nije morala navući narandžasti zarobljenički kombinezon. Ni ona ni njeni saborci nisu u lancima, na glavama nemaju kapuljače, niko im ne uskraćuje hranu i vodu. Koliko znamo, niko pred njima nije pljuvao na Bibliju, niko ih nije podvrgnuo električnim šokovima ili napao psima.

Nadamo se da će se uskoro, živi i zdravi, vratiti svojim porodicama. A onda možemo njihovo iskustvo iz Irana da uporedimo sa iskustvima bivših zarobljenika iz Guantanama, Abu Ghraiba ili londonskog Belmarcha, zaključuje Guardian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: