Sunday Times
0

Britanska socijalna pomoć za navodne ratne zločince

FENA
London
London
Navodni ratni zločinci iskorištavaju pravo da žive u Velikoj Britaniji, piše londonski Sunday Times, tvrdeći da u zemlji boravi skoro 140 osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Njima je, objašnjava list, dopušteno da u Britaniji ostanu bez ograničenja i dato im je pravo da traže socijalnu i drugu pomoć zbog opasnosti da im budu narušena ljudska prava ako budu vraćeni u zemlje porijekla da bi im se sudilo.

Sunday Times navodi da su među tim ljudima i neki od gospodara rata koji su bili umiješani u genocid u Ruandi, irački časnici iz vremena režima Saddama Husseina za koje se tvrdi da su okrvavili ruke u mučenjima kao i izbjeglice optužene za masovna ubojstva i silovanja u Kongu.

Pojedini članovi oba doma britanskog parlamenta kao i aktivisti organizacija za ljudska prava strahuju da je Britanija postala raj za ratne zločince, što zbog, kako list primjećuje, velikodušnog imigracijskog sustava, što zbog neuspjeha da te osobe izvede pred britanski sud makar i za kršenje imigracijskih propisa.

Veliki je broj osumnjičenih, naime, kako se vjeruje, lagao popunjavajući formulare za dobivanje vize u onom dijelu koji se odnosi na eventualnu krivnju za ratne zločine.

Pojedini članovi britanskog parlamenta pitaju se zašto Britanija osobama osumnjičenim za ratne zločine dopušta da ostanu u zemlji ako se zna da se u sličnim situacijama za ratne zločine uspješno sudilo u Belgiji, Finskoj, Kanadi, Švicarskoj i SAD-u.

Sunday Times saznaje i da su u vladi više nego raspoloženi da takve osobe vrate u zemlje porijekla, ali da zbog zakona o zaštiti ljudskih prava to ne mogu učiniti.