Svijet
0

Britanska policija uhapsila suprugu "nestalog" kanuiste

FENA
Supruga čovjeka koji se pojavio u Londonu pet godina nakon što je proglašen mrtvim vratila se u Britaniju u nedjelju i uhapšena je pod sumnjom za prevaru, saopćila je policija.

Anne Darwin je uhapšena po dolasku na mančesterski aerodrom, saopćio je policijski portparol koji je tražio da ostane anoniman, u skladu s politikom snaga. Ona je živjela u Panami, ali ju je napustila u srijedu, javio je AP.

Njen suprug John Darwin ušetao se u londonsku policijsku stanicu prošle sedmice tvrdeći da je patio od amnezije pet godina nakon što se povjerovalo da je nestao na moru. On je optužen u subotu za prevaru kompanije za životno osiguranje i pokušaj dobijanja lažnog pasoša, i trebao bi se pojaviti pred sudom u ponedjeljak.

Policija tvrdi kako je on organizovao kompletnu prevaru da bi otplatio porodične dugove.

Dvoje britanske novine javile su u subotu da je Darwin proveo većinu proteklih pet godina krijući se u maloj sobi iza ormara u svom domu u sjeveroistočnoj Engleskoj.

Anne Darwin je izjavila kako je par imao hiljade dolara duga zbog propasti njihovog biznisa s iznajmljivanjem stanova, javile su novine Daily Mail i Daily Mirror.

"John je rekao da je jedini način da se izvučemo iz te situacije da lažiramo njegovu smrt. Molila sam ga da to ne čini i rekla sam mu da je to pogrešno", navele su novine njene riječi.

Novine pišu kako Anne Darwin nije očekivala od supruga da zaista realizira taj plan i da je iskreno vjerovala da je poginuo kada je nestao u očiglednoj kanuističkoj nesreći. Godinu dana kasnije, međutim, suprug joj je zakucao na vrata, navode novine njene tvrdnje.

Ona je izjavila kako je suprug vršio pritisak na nju da zadrži u tajnosti njegovo ponovno pojavljivanje kako bi ga mogla proglasiti mrtvim, pišu novine. To bi joj omogućilo da traži 50.000 dolara životnog osiguranja i riješi se bremena hipoteke.

Nakon što su ga vlasti zvanično proglasile mrtvim, John Darwin se preselio kod nje i krio se u maloj sobi do koje se moglo doći kroz otvor u ormaru, pišu novine. Ona je kazala da se par preslio u Panamu u ovoj godini i da je njen suprug bio umoran od skrivanja i odlučio je da se vrati u Britaniju.