Svijet
0

Britanska policija protiv "happy hoursa"

FENA
Grupa britanskih parlamentaraca želi zabraniti "happy hours", satove tokom kojih se pića prodaju po povoljnoj cijeni u pubovima. Isto tako želi spriječiti supermarkete da prodaju alkohol s gubitkom što rade prilikom nekih promocija.

Prodaja alkohola po sniženoj cijeni potiče pretjeranu potrošnju i primorava policiju da uloži više sredstava radi suočavanja s nasiljem i drugim problemima vezanima za pijanstvo, ističe se u izvještaju parlamentarnog povjerenstva zaduženog za nadzor rada vlade.

Nije moguće imati, s jedne strane promocije alkohola namijenjene stvaranju profita koje potiču na porast prekršaja i nereda, i s druge, policiju koja mora uložiti sva svoja sredstva da se suoči s tim fenomenom, osudio je predsjednik povjerenstva Keith Vaz.

Udruženje britanskih pubova i proizvođača piva istaknulo je da su pubovi već poduzeli mjere protiv "sumnjivih promocija", jer su supermarketi samo povećali ponudu sniženih cijena, ističe glasnogovornik BBPA Mark Hastings.

Velika Britanija se bori protiv pretjerane potrošnje alkohola koja često izaziva nered u gradskim središtima petkom i subotom navečer. Novim zakonskim propisima uvedenima 2005., kojima je prekinuto tradicionalno zatvaranje pubova u 23 sata, prepušteno je tim ustanovama da izaberu vrijeme zatvaranja kako bi se potakla potrošnja alkohola raspoređena u vremenu, kao što je slučaj u Zapadnoj Europi.