Svijet
0

Britanska policija optužila osumnjičenog za ubistva prostitutki u Ipswichu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedna od najvećih policijskih potraga za serijskim ubicom u britanskoj istoriji dobila je, čini se, svoj epilog.

Pet stotina policajaca u grofoviji Suffolk, na istoku Engleske, tragalo je posljednjih nekoliko sedmica za ubicom pet prostitutki iz grada Ipswicha, a čitava zemlja grozničavo je pratila tok istrage.

U četvrtak kasno uvečer najzad je podignuta optužnica protiv jednog od dva muškarca osumnjičenih za ubistvo svih pet žena. Vijest je saopćena na zajedničkoj konferenciji za novinare Kraljevskog tužilaštva i policije Suffolka, javio je BBC.

Početkom sedmice, uhapšena su dvojica muškaraca pod sumnjom da su odgovorni za zločine.

Riječ je o bivšem vozaču kamiona viljuškara, četrdesetosmogodišnjem Sephenu Wrightu, i radniku u lokalnom supermarketu u Ipswichu koga policija još nije imenovala, ali koji je javnosti poznat kao tridesetsedmogodišnji Tom Stevens.

Glavni policijski inspektor Stewart Gull koji je vodio istragu, izjavio je da je tokom pritvora obavljeno sveobuhvatno ispitivanje obojice osumnjičenih.

"Na osnovu rezultata ispitivanja, tridesetsedmogodišnji muškarac iz Trimleya ove večeri pušten je na slobodu uz kauciju do narednih saslušanja. Drugi muškarac, Stephen Wright iz Ipswicha, optužen je za ubistvo svih pet žena", izjavio je Gull.

Michael Crimp, visoki zvaničnik tužilaštva Suffolka, izjavio je da su dokazi pažljivo prikupljani prije nego što je donijeta odluka da se optužnica, što je prije moguće, i objelodani.

"Večeras smo donijeli odluku da imamo dovoljno dokaza i odobrili da se Sephen Wright, rođen 24. aprila 1958. iz Ipswicha optuži za ubistvo Tanie Nicol, Anneli Alderton, Paule Clennell, Annette Nicholls i Gemme Adams", izjavio je Crimp.

Tijela pet ubijenih prostitutki pronađena su u okolini Ipswicha tokom prve dvije sedmice decembra. Kako su saopćili patolozi, jedna od žrtava - Anneli Alderto - bila je zadavljena, dok je Paula Clennell preminula od posljedica "pritiska u predjelu vrata". Nije objelodanjeno kako su usmrćene tri preostale žrtve.

Optuženi Sephen Wright u petak će se prvi put pojaviti pred sudom.