Svijet
0

Britanska policija ispitivala Blaira zbog korupcijske afere

FENA
Ne događa se svaki dan da bilo kog premijera u svijetu policija direktno ispituje u vezi sa nekom korupcijskom aferom. Međutim, upravo to se u četvrtak uvečer dogodilo Tonyju Blairu, a povod je slučaj poznatiji kao "gotovina za Dom lordova".

Naime, četvorica britanskih biznismena, poznatih po velikim donacijama vladajućoj Laburističkoj stranci, vremenom su dobili mjesta u gornjem domu britanskog parlamenta.

Mjesta u tom domu, poznatijem kao Dom lordova, ne zavise od glasanja građana, već njegov sastav djelimično čini aristokratija koja na to ima nasljedno pravo, ali i političari koje u to tijelo nominuje vlada - što je novina uvedena nako što je Tony Blair došao na vlast.

Saslušanje premijera u ulici Downing broj 10 pratila je BBC-jeva novinarka Naomy Grimley. "Blair je saslušan, ali pošto mu policija nije pročitala njegova prava, što po mnogima ukazuje da ga ne smatraju osumnjičenim u ovoj istrazi. Međutim, to ne znači da samo saslušanje i istraga ne nanose štetu Toniyu Blairu - pogotovu što mu je jedno od glavnih obećanja prije dolaska na mjesto premijera bilo da će britansku politiku očistiti od korupcije", kaže ona.

Istraga o ovom slučaju, inače, traje mjesecima. Naomy Grimley ističe da se malo zna o razgovoru policije i premijera.

"Znamo da tokom ispitivanja njegov advokat nije bio prisutan, što ponovo ukazuje da ga policija ne tretira kao osumnjičenog. Znamo i da je sastanak trajao oko dva sata, kao i da je premijer obrazložio razloge zbog kojih je određene ličnosti nominovao za poslanike u Domu lordova. Ono što znamo saznali smo od premijerovog portparola, tako da trenutno nemamo nikakvu detaljnu sliku tog razgovora. Međutim, to ne umanjuje činjenicu da je Tony Blair prvi britanski premijer na dužnosti koga je, u okviru krivične istrage, ispitivala policija", javlja Grimley.

Ova istraga nije i jedina koja muči premijera Blera, koji odbrojava posljednje dane na dužnosti - za nekoliko mjeseci treba da je prepusti trenutnom ministru finansija Gordonu Browneu.

Britaniju je, naime, u četvrtak potresla vijest da je poslije tri godine istrage državni tužilac lord Goldsmith obustavio istragu o navodnom mitu koji je kompanija BAE Sistems platila saudijskoj kraljevskoj porodici kako bi za sebe obezbijedila prodaju oružja vrijednu nekoliko milijardi dolara.

Grimley ističe da mnogi u parlamentu smatraju da nije slučajno što je lord Goldsmith svoju odluku objavio baš sada, obrazlažući je "brigom za opstanak dobrih odnosa između Londona i Rijada".

"Neki smatraju da nije riječ o slučajnosti. Ima političara koji po parlamentu pričaju kako vlada želi da pod tepih gurne loše vijesti - kako o navodnom podmićivanju saudijske kraljevske porodice, tako i o policijskom saslušavanju premijera, i to objavljivanjem drugih vijesti - prije svega onih o istrazi okolnosti pod kojima je došlo do smrti princeze Diane", kaže ona.

Međutim, poslanik Škotske nacionalne partije, Angus MCneil, čija je inicijativa i dovela do istrage afere "gotovina za Dom lordova", ne misli da će ona doživjeti sudbinu istrage o podmićivanju Saudijaca.

"Želio bih da istaknem da ova istraga ni na koji način nije ni blizu okončana - samo smo došli do jedne značajne tačke ispitivanjem premijera Blaira. Time je postavljen važan kamen temeljac, jer se zgrada parlamenta, Westminster, trese iz temelja", kaže poslanik Angus Meknil za BBC.