Times
0

Britanska kraljica u posjeti Turskoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prva posjeta britanske kraljice Elizabete Turskoj u više od 30 godina povod je Timesu za analizu geostrateškog značaja te zemlje koju je kraljica opisala kao "most između istoka i zapada u važnom trenutku za Evropsku uniju i svijet u cjelini".

Pored toga što je kao članica NATO-a bila vjeran saveznik tokom hladnog rata i višedecenijske krize i sukoba na Bliskom istoku, Turska je, piše Times, značajna kao primjer onoga što jeste - "države koja pokušava da pomiri umjereni islamizam s demokratskim i ekonomskim razvojem".

Druge arapske zemlje s velikom pažnjom prate ovaj eksperiment, i zato je veoma važno da izabrana vlada premijera Recepa Erdogana, uprkos njenoj proevropskoj politici, ne bude srušena nekim pravnim mehanizmom zbog toga što navodno ugrožava sekularnu prirodu zemlje.

"Ako se to dogodi", piše Times, "islamisti svuda u svijetu će zaključiti da biti umjeren nema smisla jer im nijedna demokratija na svijetu neće dozvoliti da dođu na vlast mirnim putem preko glasačke kutije."

"Turska je globalni primjer i opstanak njene demokratski izabrane vlade je od vitalnog značaja za Zapad", konstatira Times.