{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanska kraljica Arminku Helić imenovala za baronesu

9.8.2014. u 12:23
157
51
Britanska kraljica Arminku Helić imenovala za baronesu
157
Britanska kraljica Arminku Helić imenovala za baronesu
Arminka Helić (lijevo)
Arminku Helić, britanska kraljica Elizabetha II imenovala je za britansku baornesu, prenosi NAP. Inače, ova Bosanka je savjetnica ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea.
Prilikom posjete Haguea BiH Arminka Helić je bila u njegovom prissutvu, a ovu specijalnu savjetnicu i zamjenicu šefa kabineta ovog visokog britanskog zvaničnika, u Londonu smatraju veoma utjecajnom što je tituala baronese i dokazala.

Kako je navedeno u obrazloženju britanske kraljice Helić se radeći u britanskoj Vladi istakla kao vodeći savjetnik vlade o sprečavanju seksualnog nasilja u sukobima.

Utjecajni britanski mediji često napominju kako je Helić, inače vanjskopolitički stručnjak i član Konzervativne stranke Velike Britanije, iznimno utjecajna kod Haguea.

Ona je bila i vođa Izbornog štaba Williama Haguea, a već godinama je u britanskoj Konzervativnoj stranci. Inače, Helić je svršenica Oxforda koja je u Veliku Britaniju stigla tokom agresije na BiH u devedesetima.

"The Telegraph" je Helić nedavno svrstao među 100 najutjecajnijih ljudi u Konzervativnoj stranci i među utjecajnim ljudima uopće u britanskoj politici. Također, tamošnji mediji tvrde da se stavovi Arminke Helić često mogu prepoznati u istupima britanskog šefa dipomatije, te da se oni "nad njim nadvijaju poput sjenke". Navodno je zbog Helić Hague promijenio i stavove u vezi s Izraelom.

Dr. Arminka Helić je kćerka Džemke i Rasima Helića iz Gračanice, u Tuzlanskom kantonu.

Arminka ima četiri sestre koje žive u Tuzlanskom kantonu i sve su napravile uspješne karijere. Jedna od njih je ugledna tuzlanska sutkinja Vildana Helić. Također, jedna od Arminkinih sestara je i ugledna profesorica dr. Nizama Salihefendić, koja predaje na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: