Vojni kamp Lydd
0

Britanska baza ograničila broj ukrajinskih vojnika koje obučava nakon pritužbi mještana na buku

S. M.

Nakon što su se lokalni stanovnici požalili na buku eksplozija i pucnjave, britanska vojska je za trećinu smanjila obuku ukrajinskih vojnika u jednoj vojnoj bazi, objavio je The Times 11. septembra.

Vojni kamp Lydd u Kentu koristi se za obuku ukrajinskih vojnika, ali je baza pristala da smanji količinu obuke kako bi održala odnose sa ljudima koji žive u susjedstvu.

Baza u južnoj Engleskoj je dom za streljanu koja se koristi već 150 godina.

"Imamo robusne procedure praćenja kako bismo osigurali da buka ostane ispod dogovorenih granica za lokalnu zajednicu, iako na količinu koju zvuk nosi može utjecati smjer vjetra i klimatski uslovi", rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Dok su neki stanovnici rekli da su vježbe bile "bučne" i da su domovi vibrirali, drugi su rekli da je to bilo za očekivati ​​"ako kupite kuću ili se preselite pored vojnog kampa".

Velika Britanija je obučila preko 20.000 ukrajinskih vojnika od početka invazije u punom obimu, prema britanskom ministarstvu odbrane.

Početkom 2023. Velika Britanija je rekla da će obučiti još 20.000 ukrajinskih vojnika, što ga čini "jednom od najvećih programa obuke na svijetu", prema Ministarstvu odbrane.