Svijet
0

Britanka koja je živjela među borcima IDIL-a: "To nije moja šoljica čaja"

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Britanka koja je otputovala u Siriju sa petero djece i koja je živjela među borcima IDIL-a, iskazala je ogorčenost onim što je vidjela.

Shukee Begum je nakon odlaska u Siriju, gdje je namjeravala pronaći svog muža, za kojeg sumnja da je otputovao u tu zemlju, boravila u jednoj od sigurnih kuća u gradu Raqi.

"Imate stotine osoba koje zajedno žive u jednoj sali i zajednički koriste jedno ili dva kupatila. Slušala sam razgovore o nasilju, konstantno se razgovara o IDIL-u, gledaju se videoklipovi i razgovara se o njima. To nikako nije za mene", istakla je Begum.

Ona je u Siriju otputovala u cilju pronalaska svog supruga Jamala al-Haritha, koji je bivši zatvorenik iz Gvantanama, a pretpostavlja se da se 2014. godine pridružio IDIL-u.

Shukee je istakla kako ne podržava IDIL, te da je u Siriju otišla da bi nagovorila supruga da se vrati u Veliku Britaniju. Ona i njena djeca se još uvijek nalaze u Siriji, blizu granice s Turskom, gdje čekaju povratak u Veliku Britaniju, ali isto tako strahuje da bi mogla biti optužena za terorizam.