Svijet
0

Britanija: Zakon o produženju pritvora za teroriste

FENA
Britanska vlada je tijesnom većinom "progurala" u Donjem domu parlamenta sporni prijedlog zakona po kome osumnjičeni za terorizam bez podizanja optužnice mogu biti držani u pritvoru šest umjesto četiri sedmice, dok analitičari smatraju da to neće puno pomoći autoritetu premijera Gordona Browna.

Politički komentator lista The Guardian Michael White misli da britanski premijer nije mnogo toga postigao usvajanjem prijedloga zakona u Zastupničkom domu.

"Čini mi se da Brownova pobjeda neće mnogo pomoći njegovom autoritetu, jer zakon mora proći i kroz Dom lordova, što neće ići lako. Članovi Gornjeg doma vjerovatno će misliti da je većina u Donjem domu bila vrlo tijesna i da je postignuta zahvaljujući alsterskim unionistima kojima je vjerovatno nešto ponuđeno zauzvrat", rekao je White za BBC.

Naravno, riječ onda imaju i sudovi, i britanski i evropski, ukazao je on, ističući da mu nije jasno zašto je Brown toliko truda uložio u nešto što će samo biti teret njegovoj vladi u narednim mjesecima, a možda i godinama.

Premijer Brown uspio je da u Donjem domu namakne taman dovoljno glasova da prijedlog zakona bude usvojen. Da je izgubio ovo glasanje, ponovo bi počelo da se postavljaju pitanja oko njegove sposobnosti da rukovodi vladom i Laburističkom strankom.

Brown je objasnio neodlučnim članovima britanskog parlamenta da su razmjere zavjera Al-Qaide takve da je neminovno da policija, prije ili kasnije, zatraži da osumnjičeni bude duže u pritvoru.

Više članova Brownove Laburističke stranke pridružilo se redovima opozicijskih stranaka koje su glasale protiv zakona. Isticali su da je "nebritanski" zatvarati osumnjičene 42 dana bez podizanja optužnice.

David Cameron, vođa opozicijske Konzervativne stranke, rekao je pred parlamentom da mora postojati bolji način da se policiji pomogne u gonjenju masovnih ubica i da se veliki broj stručnjaka slaže s takvim stavom.

"Kada vam četiri generala koja su služila u Sjevernoj Irskoj listom kažu da bi ovakva mjera samo pomogla teroristima, onda ovo samo može biti greška. Zar nije jasno da se teroristi bore protiv naše slobode i da im mi samo pomažemo ako se trudimo da je ograničimo", rekao je Cameron.

Brown se, navodi BBC, vjerovatno nada da britanska javnost neće obratiti pažnju da je glasanje dobio sa samo devet glasova većine. Međutim, ono što će ga i dalje brinuti jeste činjenica da je 36 članova njegove stranke glasalo protiv zakona.

Drugim riječima, svaki deseti član parlamenta iz redova laburista bio je spreman dozvoliti da vlada izgubi glasanje i zapadne u ozbiljnu krizu.

Britanska policija je prema do sada postojećem zakonu imala pravo da osumnjičene za terorizam drži u pritvoru 28 dana bez podizanja optužnice.

Već je period od 28 dana duži od onog koji je zakonom dozvoljen u SAD-u, Kanadi i Australiji, zemljama koje imaju slične pravne sisteme s Velikom Britanijom.

Međutim, u nekim evropskim zemljama osumnjičeni mogu da budu zadržani u pritvoru mjesecima pod uvjetom da je sud pritvaranje odobrio u ranoj fazi istrage.