Svijet
0

Britanija uvodi stroži vizni sistem za studente izvan EU-a

FENA
Britanska vlada naložila je reorganizaciju viznog sistema za studente iz država koje nisu članice Evropske unije kako bi spriječila ilegalnu migraciju navodeći da je dosadašnji sustav sklon zloupotrebi.

Ministar za imigraciju Damian Green izjavio je u ponedjeljak da će detaljna procjena sustava studentskih viza biti provedena narednih mjeseci kako bi bila uvedena stroža pravila, u okviru šire politike kontrole razine imigracije.

Novi sustav je dio politike čiji je cilj borba protiv rada "na crno", lažnih brakova, neuspješnih potražilaca azila i organiziranog imigracijskog kriminala, prenijela je agencija Reuters.

Green je rekao i da je otvorio dva nova krila u imigracijskom pritvorskom centru Harmondsworth, blizu aerodroma Heathrow, čime je postao najveći takav centar u Evropi. Dva krila toga centra su obnovljena nakon što su ih pritvoreni ilegalni imigranti spalili 2006.

Vlada je saopćila da će renovirani centar omogućiti britanskoj Graničnoj agenciji da brže deportira najteže kategorije pritvorenika, od kojih su većina bivši zatvorenici i teži kriminalci.

"Vjerujem da bi strane kriminalce trebalo poslati kući prvom prilikom i danas smo učinili još jedan korak u tom smjeru", rekao je Green.

Dodao je kako je vlada htjela u zemlju privući najpametnije i najbolje, ali da je u prošlosti bilo velikih "zloupotreba studentskih putovanja, zbog čega moraju biti sigurni da je svaki student koji dođe u Veliku Britaniju pravi".

Britanski premijer David Cameron obećao je da će smanjiti priliv imigranata iz država koje nisu članice EU-a s nekoliko stotina tisuća na desetke tisuća godišnje.

U februaru je bivša vlada laburista pooštrila pravila za dobivanje viza, kojima se od podnositelja zahtjeva koji nisu stanovnici EU-a tražilo da bolje govore engleski jezik, otežano je dobivanje honorarnog posla, a nekvalificiranim imigrantima je bilo teže da uđu u Britaniju.