Jose Manuel Barroso
0

Britanija sve bliže uvođenju eura

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso izjavio je da je Velika Britanija "bliže nego ikada ranije" ulasku u sistem jedinstvene evropske valute, objavio je britanski BBC.

Barroso je, učestvujući u programu francuskog radija RTL, izjavio u nedjelju da britanski političari, zbog posljedica globalne kreditne krize, procjenjuju da li da zemlja pristupi zoni eura.

Vlada u Londonu je reagirala na ovu izjavu predsjednika EK, ukazujući da nije promijenila stav po pitanju usvajanja eura kao britanske valute.

Barroso je, međutim, rekao da mu je poznato da se većina u Britaniji još opire usvajanju eura, ali da je u toku period preispitivanja stavova, a da ljudi koji nešto znače u toj zemlji razmišljaju u ovom trenutku o mogućnosti usvajanja eura.

"Neću da narušim povjerljivu prirodu nekih razgovora koje sam vodio, ali neki britanski političari su mi rekli: Da smo imali euro, bolje bismo prošli", citirao je BBC Barrosa.

Ova kriza je istakla važnost eura, kao i važnost Britanije, dodao je on, ukazujući da ne misli da će do toga doći sutra.

Barroso je rekao da ne očekuje da Britanija uskoro usvoji euro, ali da istovremeno vjeruje da je poslije nedavnog perioda velike neizvjesnosti u svjetskoj privredi euro postao mnogo primamljivija mogućnost za Britaniju.

Predsjednik EK je u razgovora za RTL podsjetio na situaciju u Danskoj gdje su građani na referendumu 2000. godine odbili da prihvate euro, a sada razmišljaju o novom referendumu na tu temu.

Portparol Downing Streeta je, međutim, rekao da ne želi da komentira ovu Barrosovu izjavu, ukazujući da stav Britanije o euru ostaje isti i da se nije promijenio, objavio je BBC.