Svijet
0

Britanija smanjila stepen uzbune

FENA
Vlasti u Britaniji spustile su nivo pripravnosti za terorističke napade s najvišeg, kritičnog, na ozbiljan. Odluka je objavljena na internet stranici obavještajne službe MI5.

"Kritični" stepen pripravnosti inače znači da zemlji u svakom trenutku prijeti napad, dok ozbiljni znači da "postoji velika vjerovatnoća" da će do napada doći.

Ministar unutrašnjih poslova John Reid izjavio je jučer da su uhapšeni svi glavnoosumnjičeni za navodni plan o napadima na putničke avione.

On je ipak upozorio da se Britanija i dalje suočava s prijetnjom terorističkih napada.

Dodao je da su britanske snage sigurnosti otkrile i spriječile najmanje četiri velika teroristička napada nakon prošlogodišnjih bombaških napada na londonski gradski prijevoz.

Formlano spuštanje nivoa pripravnosti znači da bi putnicima trebalo da bude dozvoljeno da u avione ponovo unose manji ručni prtljag.

Na snazi će međutim ostati zabrana unošenja pića u avione, uvedena nakon što je otkriven navodni plan o napadima tečnim eksplozivom prošvercovanim u letjelice u ručnom prtljagu.

Očekuje se da će blaže mjere sigurnosti doprinijeti normalizaciji stanja na britanskim aerodromima, prije svega na glavnoj londonskoj zračnohj luci Heathrow na kojem od četvrtka vladaju ogromne gužve. Veliki broj letova bio je otkazan, još veći broj aviona poletio je sa zakašnjenjem, javio je BBC.

SAD su također smanjile stepen opasnosti sa "crvenog" na "narandžasti" za sve letove iz Velike Britanije. Kako je saopćilo američko ministarstvo za unutrašnju sigurnost još je jako velika opasnost od novih terorističkih napada.