Traže povećanje plata
0

Britanija se suočava sa najvećim štrajkovima zdravstvenih radnika u historiji

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Velikoj Britaniji se nastavljaju štrajkovi zdravstvenih radnika, a ove sedmice se očekuje najveći štrajk u historiji Nacionalne zdravstvene službe (NHS). Zbog spora o povećanju plata desetine hiljada medicinskih sestara i radnika hitne pomoći napustili svoje poslove.

Medicinske sestre i radnici hitne pomoći štrajkuju od kraja prošle godine odvojeno, ali će se u ponedjeljak nezadovoljni radnici objediniti u zajedničkom štrajku što će predstavljati najveći štrajk u 75-godišnjoj historiji Nacionalne zdravstvene službe.

Jedan od engleskih doktora Stephen Powis rekao je da će štrajk ove sedmice, u kojem će fizioterapeuti napustiti svoja radna mjesta u četvrtak, najvjerovatnije biti najveći poremećaj do sada.

Zdravstveni radnici zahtijevaju povećanje plata koje odražava najgoru inflaciju u Britaniji u posljednje četiri decenije, dok vlada kaže da bi to bilo nepriuštivo i da bi izazvalo veći rast cijena, a zauzvrat povećalo kamatne stope i otplate hipoteka.

Oko 500.000 radnika, mnogi iz javnog sektora, štrajkovalo je od prošlog ljeta, dodajući pritisak na premijera Rishija Sunaka da riješi sporove i zaustavi prekide rada javnih službi kao što su željeznice i škole.

Ministar zdravlja Steve Barclay pozvao je ljude da nastave da pristupaju hitnim službama i prisustvuju sastancima osim ako nisu otkazani, ali je naglasio da će doći do poremećaja.

"Uprkos mjerama vanredne situacije, štrajkovi hitne pomoći i sindikata medicinskih sestara ove sedmice neizbježno će uzrokovati daljnja kašnjenja za pacijente koji se već suočavaju s dužim čekanjima zbog posljedica pandemije COVID-a", rekao je.