Guardian
0

Britanija se mora suočiti s realnošću

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Velika Britanija je opsjednuta svojom veličinom; u očima nekih, a osobito u vlastitim očima, britanska vlada će ove sedmice upravljati svjetskim događajima, piše u ponedjeljak The Guardian u uredničkom komentaru.

Ministri finansija G-7 u ponedjeljak će u Londonu razmatrati reforme bankarskog sektora, diplomati sa svih strana svijeta u srijedu će raspravljati o prijetnji Al-Qaide u Jemenu, a dan kasnije pažnja će biti usmjerena na neizvjesnu budućnost Afganistana.

Britanija je važna zemlja – šesta najveća svjetska ekonomija i peta vojna sila, no više od pola stoljeća od gubitka imperije u njezinoj političkoj kulturi i dalje prevladava potreba da bude vodeća država, a ne samo jedna od vodećih.

Iako se ta samoobmana obično povezuje s desnim strankama, ni premijer Gordon Brown od nje nije imun, nastavlja list. Njegova Britanija uvijek mora biti prva, biti na čelu i drugima pokazivati put.

Nijedna zemlja ne može sama riješiti svjetske probleme, a samo Sjedinjene Države i Kina, odvojeno ili zajedno, mogu pretendirati da određuju trendove koje ostali slijede.

Britanija nema takvu moć, ali i dalje muku muči da se prilagodi toj realnosti. London može samo iznositi prijedloge, kao što će to činiti na tri važna sastanka tokom ove sedmice.

U britanskome je nacionalnom interesu da na svjetskoj pozornici igra ulogu važnoga, iskrenog i posvećenog evropskog partnera. Obični ljudi to shvaćaju, ali ne i političari, zaključuje autor uredničkog komentara u Guardianu.