{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanija protjerala "radikalnog imama"

F
26.2.2007. u 13:52
0
0
Britanija protjerala "radikalnog imama"
0
Britanija protjerala "radikalnog imama"
Abu Katada; Foto: AFP
Britanski sud za imigrante potvrdio je danas odluku ministarstva unutrašnjih poslova o protjerivanju jordanskog državljanina Abu Katade iako se on žalio da će, ako bude vraćen u Jordan, biti izložen mučenju.
Abu Katada je, tvrdi Ministarstvo unutrašnjih poslova, "radikalni imam" koji je "pripadnik terorističke mreže al Kaide" i protjeran je na osnovu novih antiterorističkih zakona.

Poslije napada u New Yorku i Washingtonu 11. septembra 2001. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova je tvrdilo da je Katada "najtraženiji čovjek u Britaniji".

Katadi, međutim, koji je u Britaniju došao 1993. godine, nikada se nije sudilo za neko terorističko djelo, nego je samo protjeran u zemlju porijekla zbog svojih govora u džamijama u Britaniji.

On se žalio da će u Jordanu biti izložen mučenju pa je zato, po međunarodnim zakonima, zabranjeno da bude vraćen u tu zemlju.

Britanija je, međutim, 2005. godine potpisala sporazum s Jordanom u kome se ta zemlja obavezuje da neće mučiti protjerane građane iz Britanije.

Na osnovu tog sporazuma, Katada, koji je palestinskog porijekla, vraćen je u Jordan.

Predstavnici organizacije Amnesty International danas su saopćili da postoji mnogo dokaza da je Jordan zemlja koja primjenjuje mučenje i da potpisani sporazum nije dovoljna garancija. Drugim riječima, sugerira AI, Britanija krši međunarodne konvencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: