Svijet
0

Britanija protjerala "radikalnog imama"

FENA
Abu Katada; Foto: AFP
Abu Katada; Foto: AFP
Britanski sud za imigrante potvrdio je danas odluku ministarstva unutrašnjih poslova o protjerivanju jordanskog državljanina Abu Katade iako se on žalio da će, ako bude vraćen u Jordan, biti izložen mučenju.

Abu Katada je, tvrdi Ministarstvo unutrašnjih poslova, "radikalni imam" koji je "pripadnik terorističke mreže al Kaide" i protjeran je na osnovu novih antiterorističkih zakona.

Poslije napada u New Yorku i Washingtonu 11. septembra 2001. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova je tvrdilo da je Katada "najtraženiji čovjek u Britaniji".

Katadi, međutim, koji je u Britaniju došao 1993. godine, nikada se nije sudilo za neko terorističko djelo, nego je samo protjeran u zemlju porijekla zbog svojih govora u džamijama u Britaniji.

On se žalio da će u Jordanu biti izložen mučenju pa je zato, po međunarodnim zakonima, zabranjeno da bude vraćen u tu zemlju.

Britanija je, međutim, 2005. godine potpisala sporazum s Jordanom u kome se ta zemlja obavezuje da neće mučiti protjerane građane iz Britanije.

Na osnovu tog sporazuma, Katada, koji je palestinskog porijekla, vraćen je u Jordan.

Predstavnici organizacije Amnesty International danas su saopćili da postoji mnogo dokaza da je Jordan zemlja koja primjenjuje mučenje i da potpisani sporazum nije dovoljna garancija. Drugim riječima, sugerira AI, Britanija krši međunarodne konvencije.