Sunday Telegraph
0

Britanija pretjerala u ustupcima Gadafiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britansko-libijski odnosi, u svjetlu spora povodom oslobađanja iz zatvora jednog od odgovornih za eksploziju u avionu nad škotskim gradom Lockerbijem 1988. i dalje su jedna od glavnih tema u nedjeljnim izdanjima londonskih dnevnika.

Sunday Telegraph na naslovnici tvrdi da su Libijci platili britanskim ljekarima koji su potvrdili da je od raka oboljelom Abdelbasetu Aluju al-Megrahiju ostalo još tri mjeseca života te da bi iz humanih razloga trebalo da bude pušten iz zatvora i izručen Libiji.

Ovaj list prenosi da su britanske vlasti po svaku cijenu željele izbjeći da Megrahi umre u škotskom zatvoru, nakon što je Libija zaprijetila da će ako se to dogodi, biti otkazani trgovinski sporazumi između dvije zemlje vrijedni milijarde funti.

Do ovog "otkrića" Telegraph dolazi nakon javnog priznanja sadašnjeg ministra pravde Jacka Strawa da je Megrahi bio ključni element u svim trgovinskim, naftnim i gasnim pregovorima između Britanije i Libije.

U svome uredničkom komentaru Telegraph piše da je oslobađanje Megrahija učinilo da se mnogi ljudi postide što su Britanci. Ministri su obmanuli javnosti i pristali na sve uvjete koje je postavio libijski diktator, konstatira list, dodajući da ovo predstavlja direktnu uvredu za porodice 270 žrtava Pan-Americanova aviona koji se srušio na Lockerbie.

Oslobađanje "lokerbijskog bombaša" glavna je tema i u Independentu on Sunday, koji tvrdi da se još 2003. godine tadašnji premijer Tony Blair tajno sastao s predstavnicima britanskih, američkih i libijskih obavještajnih službi na razgovorima kojima je otpočet proces Megrahijeva oslobađanja.

Britanski poslanici su najavili da će tražiti pisani izvještaj s tog sastanka održanog 16. decembra 2003. u privatnom Klubu putnika, u londonskom Pall Mallu – inače decenijama poznatom kao omiljenom okupljalištu špijuna – kako bi utvrdili šta je Britanija tačno obećala Libiji i koju je ulogu u tome imao Tony Blair.

List ističe da je tri dana nakon ovog sastanka Blair objavio da se pukovnik Moamer el-Gadafi odriče svog oružja za masovno uništenje, što ukazuje da je Megrahijevo oslobađanje u vezi s historijskom odlukom Libije da se odrekne dotadašnjeg statusa opasne autoritarne zemlje, a da su poslovni sporazumi bili samo posljedica ove odluke.

Sunday Times na naslovnici piše da je premijer Gordon Brown lično stavio veto na pokušaje da se pukovnik Gadafi prisili da plati odštetu žrtvama bombaških napada IRA-e (koja je koristila libijski eskploziv), jer bi to moglo dovesti do povlačenja Libije iz naftne saradnje s Britanijom i rata protiv islamskog terorizma.

Ovaj list, u svome uredničkom komentaru, priznaje da su libijska osuda islamskog terorizma i energetska sigurnost koju nudi važni za Britaniju i svijet, ali konstatira da je Britanija ipak otišla predaleko u davanju ustupaka pukovniku Gadafiju.