Svijet
0

Britanija predsjedava komitetom ministara Vijeća Europe

FENA
Britansko predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope zvanično je počelo 7. novembra i obilježeno je ceremonijom u Strazburu kojoj je prisustvovao britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

On je u govoru obećao da će Velika Britanija, kao jedna od članica i osnivača Vijeća Evrope, ostati predana toj organizaciji i njenim vrijednostima.

"Za Veliku Britaniju odlična je prilika da preuzme vodeću ulogu u proširenju vrijednosti i standarda koje Vijeće Evrope tako uspješno uvodi širom kontinenta od njegove Osnivačke povelje potpisane u Londonu prije 62 godine", kazao je Hague.

Bosna i Hercegovina postala je članica Vijeća Evrope 24. aprila 2002. godine i tokom britanskog predsjedavanja obilježit će desetu godišnjicu članstva.

Ovo je značajan trenutak za Bosnu i Hercegovinu te prilika da ona pokaže svoju kontinuiranu predanost toj organizaciji.

Britanski ambasador u BiH Nigel Casey pozdravio je činjenicu da je Parlamentarna skupština BiH formirala komisiju koja radi na pitanju provođenja presude u slučaju Sejdić-Finci.

"Bitno je da se rad Komisije pokaže kao kredibilan napor ka rješavanju tog značajnog pitanja. Ne samo da Bosna i Hercegovina krši svoje zakonske obaveze u skladu sa Privremenim sporazumom sa Evropskom unijom, već je ovo i jasna obaveza za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine," kazao je.

Ambasador Casey je podstakao Bosnu i Hercegovinu da bez odlaganja imenuje predstavnika u Venecijansku komisiju i druga relevantna tijela Vijeća Evrope, te da podnese listu kandidata za sudiju Evropskog suda za ljudska prava.

U Strazburu, britanski ministar vanjskih poslova postavio je zajedničke prioritete, usaglašene sa odlazećom predsjedavajućom Ukrajinom i budućom predsjedavajućom Albanijom.

"Promocija i zaštita ljudskih prava bit će sveobuhvatna tema našeg predsjedavanja. Unutar toga, naš najvažniji prioritet i prvi od zajedničkih prioriteta „tri predsjedavajuća“ bit će napredak u procesu reformiranja Evropskog suda za ljudska prava da bi on mogao efikasno i adekvatno ispunjavati obavezu provođenja Konvencije," rekao je Hague.

Ostali zajednički prioriteti „tri predsjedavajuća“ bit će pružanje podrške generalnom sekretaru Jaglandu u njegovim naporima u provedbi unutarnje reforme Vijeća Evrope, koja uključuje osiguranje budžetske discipline i poboljšanje programa rada organizacije.

U prioritetima je i rad na postizanju učinkovitije i efikasnije uloge Vijeća Evrope u pružanju podrške lokalnim i regionalnim demokratijama, te podrška jačanju vladavine prava u zemljama članicama i promoviranje slobodnog interneta.

"Britanski ministar vanjskih poslova prepoznao je da „je ovo ambiciozan plan, ali je Vlada Velike Britanije odlučna u namjeri da ostvari konkretan napredak“," saopćeno je iz Britanske ambasade u Sarajevu.