Britanija postaje zemlja zabrinutih ljudi

F
FENA
30.12.2008. u 17:40
0
0
Britanija postaje zemlja zabrinutih ljudi
0
Britanija postaje zemlja zabrinutih ljudi Foto: Ilustracija
Nakon što je započela globalna finansijska kriza, Velika Britanija je postala zemlja zabrinutih ljudi, a vodećih pet briga su - životni troškovi, cijene energije, zdravlje, prihodi i rashodi te dugovi, pokazalo je najnovije istraživanje koje u utorak prenosi Reuters.
Sigurnost zaposlenja, kojeg prošle godine nije bilo ni u prvih 25 briga, ove godine je sedmi najčešći uzrok zabrinutosti, jedno mjesto ispod recesije, ali ispred kriminala, pokazala je anketa obavljena na internetskoj stranici grupe za podršku reallyworried.com, u kojoj je učestvovalo više od 1.400 Britanaca iz svih dijelova zemlje.

Toliko zabrinutosti može da ostavi ogromne posljedice na ljudsko zdravlje i seksualni život, zaključak je analitičara ove ankete.

Prosječan Britanac provodi dva sata i 15 minuta u brizi oko svoje budućnosti, što čini šest i po godina prosječnog života i za 30 minuta je više nego krajem prošle godine.

Najviše brinu mladi, starosti od 16 do 24 godine, a žene brinu znatno više od muškaraca.

Svaki peti anketirani Britanac rekao je da svoje brige "utapa" u piću, što je 50 posto više nego u 2007. Svaki šesti priznaje da zbog stalne zabrinutosti izbjegava seks.

Po riječima Philipa Hodsona, člana Britanskog udruženja za psihoterapiju, saznanje da su toliki Britanci u 2008. bili hronično zabrinuti alarmantno je.

"Briga je osnovni faktor svih anksioznih poremećaja i većine depresija. Ona je znak dvostruke poteškoće - da ne umijemo realno sagledati probleme, ni efikasno djelovati na njihovom rješavanju", ističe Hodson.

U skladu s nacionalnom karakteristikom da ne opterećuju druge svojim problemima, gotovo 40 posto Britanaca priznaje da svoje brige zadržava za sebe, a manje od trećine razgovara o njima s partnerom.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: