Svijet
0

Britanija posljednja stanica posljednje posjete Busha Evropi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik SAD-a George W. Bush nalazi se u Londonu, posljednjoj stanici svoje posjete Evropi, gdje je sinoć bio na večeri s britanskim premijerom Gordonom Brownom.

Oko dvije hiljade petsto demonstranata okupilo se u blizini mjesta gdje su dva čelnika večerala, a policije je uhapsila 13 demonstranata. Danas će George Bush i Gordon Brown voditi formalne razgovore, a američki će predsjednik na putu kući posjetiti i Sjevernu Irsku.

Očekuje se da će službeni razgovori biti usredotočeni na Iran i Irak, ali i na trgovinska i ekološka pitanja i razvoj sjevernoirskog mirovnog procesa, izvještava VoA.

George Bush stigao je u London u vrijeme kad su se pojavili izvještaji da bi britanska vlada mogla odrediti krajnji rok za povlačenje svojih vojnika iz Iraka.

Istovremeno su britanske novine objavile intervju s predsjednikom Bushom u kojem upozorava protiv postavljanja proizvoljnog vremenskog okvira za povlačenje, dodajući da bilo kakvo povlačenje mora biti temeljeno na uspjehu postignutom na terenu.

Bijela kuća umanjuje nesuglasice s Britanijom u vezi s povlačenjem vojnika. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley rekao je da i predsjednik Bush i premijer Brown žele dovesti vojnike kući, ali samo kad za to budu postojali adekvatni uvjeti.

Dva čelnika imat će priliku prodiskutirati ovo pitanje danas na razgovorima. U nedjelju je Bushov boravak u Britaniji bio ispunjen brojnim društvenim događajima, obišao je, u pratnji kraljice Elizabete, dvorac u Windsoru i imao privatnu večeru s premijerom Brownom.

Geroge Bush posljednji se put susreo s britanskim premijerom u aprilu u Washingotnu. Međutim, u to vrijeme glavna vijest nisu bili njegovi razgovori s Gordnom Brownom, već razgovori koje je prije toga britanski premijer vodio s troje tadašnjih kandidata za Bijelu kuću – senatoricom Clinton i senatorima Obamom i McCainom.

John Glenn koji se nalazi na čelu programa za vanjsku politiku pri Njemačkoj fondaciji Marshall u Sjedinjenim Državama kaže kako nije bio iznenađen kad je saznao da se Gordon Brown prvo susreo s potencijalnim američkim predsjedničkim kandidatima.

"Odsad nadalje ljudi će čekati da vide ko će biti sljedeći predsjednik, kakvo će biti okruženje, kakve sporazume trebaju dogovoriti s novim predsjednikom", kazao je Glenn.

John Glenn dodaje kako je prethodnik Gordona Browna Tony Blair ustanovio da su mu njegove veze s Georgeom Bushem smanjile podršku javnosti, te da je premijer Brown oprezniji.

Nakon današnjih službenih razgovora, premijer Brown i predsjednik Bush zajedno će otputovati u Belfast gdje će odati priznanje sjevernoirskom mirovnom procesu.

Inače, bit će to i posljednja postaja posljednje posjete predsjednika Busha Evropi tokom koje je još posjetio Sloveniju, Njemačku, Italiju i Francusku.