Svijet
0

Britanija: Poražavajući rezultati laburista na lokalnim izborima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Laburistička stranka Gordona Browna doživjela je čini se ponižavajući debakl na lokalnim izborima održanim u četvrtak u Velikoj Britaniji, ostvarivši najgori rezultat u posljednjih četrdesetak godina, prema ocjenama BBC-a.

Laburisti su se svrstali na treće mjesto sa 24 posto glasova iza liberalnih demokrata, koji su doobili 25 posto, i konzervativaca sa 44 posto, prema procjenama BBC-a, a na temelju još uvijek djelimičnih rezultata.

budu li ovi rezultati i konačni, to će biti najlošiji lokalni izbori za Laburističku stranku u posljednjih četrdeset godina.

Od 4.102 mjesta u Engleskoj i Velsu Laburistička stranka gubi 146, dok konzervativci dobijaju 143 a liberalni demokrati deset, prema rezultatima raspoloživim u petak rano ujutro.

Rezultati se očekuju iz pedesetak okruga, što bi moglo značiti još veći gubitak za laburiste, s ukupno 250 ili čak 300 mjesta ustupljenih opoziciji, prema procjenama medija.

Britanski premijer Gordon Brown ocijenio je u petak "lošim" i "razočaravajućim" rezultate lokalnih izbora održanih u četvrtak u Engleskoj i Velsu, gdje je njegova stranka pretrpjela pravi debakl, prema djelimičnim rezultatima.

"Ovo je ustvari bila loša i razočaravajuća noć", priznao je Brown na konferenciji za štampu. "Moramo naučiti lekciju i naučit ćemo je, analizirat ćemo šta se desilo i šta treba uraditi da se krene naprijed", dodao je on.