Svijet
0

Britanija pojačava sigurnost kako bi spriječila terorističke napade

FENA
Velika Britanija će pojačati sigurnost na željezničkim i autobusnim stanicama, na aerodromima i u svim objektima koji mogu biti meta kako bi se zaštitila od napada automobilima-bombama i suzbila sve jaču prijetnju ekstremnog islamizma, izjavio je srijedu premijer Gordon Brown.

Brown je objavio da će Britanija potrošiti 400 miliona funta (831 milion eura) za suzbijanje radikalizma izvan zemlje.

Britanija će prvi put biti pokrovitelj događaja u Pakistanu kojima želi neutralizirati ekstremističku propagandu, rekao je.

Ustanove u Britaniji s velikim brojem ljudi kao što su restorani, pozorišta, kina, škole i bolnice dobit će uputstva o pojačanju sigurnosnih mjera, kazao je Brown u parlamentu dok je objavljivao paket novih sigurnosnih mjera.

Ovi prijedlozi dolaze nakon istrage o mogućim nedostacima infrastrukture koja je pokrenuta nakon otkrića automobila-bomba u Londonu i napada na aerodromu Glasgowu, u Škotskoj, u junu.

Izgred u Glasgowu, kada se džip pun goriva ostavljen pred ulazom u zgradu aerodroma zapalio i pretvorio u golemu vatrenu kuglu, bio je najdramatičniji napad u Britaniji nakon napada četvorice bombaša-samoubica 7. jula 2005. kada su u londonskom javnom prijevozu život izgubile 52 osobe.

"Današnji zaključak istrage je da moramo pojačati fizičku zaštitu od mogućih napada automobilima-bombama", upozorio je Brown.

"Ona će obuhvatiti, kada se ocijeni nužnim, poboljšanje sigurnosti u željezničkim stanicama, na aerodromima i u pomorskim lukama te na više od stotinu osjetljivih objekata", dodao je.

Mjere uključuju postavljanje novih pregrada, uvođenje zona sa zabranom prometa i poboljšanje zaštite zgrada od eksplozija. Bit će tu i 160 savjetnika za borbu protiv terorizma, prenosi Hina, koji će osoblje u trgovačkim centrima obučiti kako će prepoznati prijetnju.