David Miliband
0

Britanija podupire integraciju Srbije i zapadnog Balkana u EU

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Miliband izjavio je u srijedu u Beogradu, nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, kako njegova zemlja podupire integraciju Srbije i zapadnog Balkana u Europsku uniju jer to osigurava napredak i stabilnost u regiji.

On je najavio je da bi 2009. godine Srbija mogla dobiti status kandidata za punopravno članstvo u EU.

No, istaknuo je Miliband, kada je riječ o Kosovu, Velika Britanija ima drugačije stajalište od Srbije. Zauzevši se za to da razmještanje misije EULEX-a na Kosovu protekne kako je predviđeno, Miliband je istaknuo da prihvaćanje te misije nije dodatni uvjet za proces europskih integracija Srbije, ali jest za razvoj dobrosusjedskih odnosa. Također je rekao da je svih 27 zemalja članica EU poduprlo raspoređivanje te misije. "Iza EULEX-a su stale i zemlje koje su priznale Kosovo i one koje nisu to učinile", rekao je Miliband. On nije želio komentirati pregovore koje su u tijeku, ali je rekao kako je siguran da se može pronaći zadovoljavajuće rješenje. Kada je riječ o statusu Kosova, na zemljama je da pojedinačno o tome odluče, a ne na cijeloj Uniji, dodao je je britanski ministar vanjskih poslova.

Miliband je dodao da u posjet Srbiji dolazi kao prijatelj te da poslijepodne putuje na Kosovo.

Srbijanski ministar Vuk Jeremić je naglasio kako zasad nema dogovora o "rekonfiguraciji" međunarodne misije na Kosovu. Srbija ima čvrsto stajalište o Kosovu koje se neće promijeniti... ali mislim da ima mjesta za suradnju iako su razlike vezane uz status Kosova fundamentalno velike, rekao je Jeremić, dodajući kako zasad nema dogovora o "rekonfiguraciji" međunarodne nazočnosti na Kosovu, ali Srbija će nastaviti razgovore s UN-om.

Britanski ministar vanjskih poslova razgovarao je tijekom dana s beogradskim studentima u Britanskome vijeću u Beogradu. Rekao je kako EU želi primiti Srbiju u svoje okrilje zato što smatra da jaka i uspješna Srbija znači jak i uspješan zapadni Balkan.

"Ako hoćete prosperitet i sigurnost u Srbiji, ne možete to postići samo unutar svojih granica. Morate surađivati s drugim državama na rješavanju zajedničkih problema", istaknuo je Miliband. Dodao je kako smatra da su građani Srbije opredijeljeni za Europu i da su to pokazali na ovogodišnjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima glasujući za europsku budućnost te da Srbija ima vladu i predsjednika koji to podupiru.

Jedan britanski ministar vanjskih poslova prvi put posjećuje Beograd od 2002. godine. Nakon Beograda, Miliband putuje u Prištinu.