{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanija okončala ratifikaciju Lisabonskog ugovora

F
17.7.2008. u 15:57
0
0
Britanija okončala ratifikaciju Lisabonskog ugovora
0
Britanija okončala ratifikaciju Lisabonskog ugovora
Foto: AFP/File
Velika Britanija je i formalno u četvrtak okončala ratifikaciju Lisabonskog ugovora, koji je prethodno odobren u oba doma britanskog parlamenta i potvrdila ga je britanska kraljica, saopćio je britanski Foreign Office.
Svi koraci za finalnu ratifikaciju obavljeni su i dokumenti su odneseni na čuvanje u Rim, gdje je 1957. godine potpisan Rimski sporazum, kojim je osnovana Evropska ekonomska zajednica, prethodnica današnje Evropske unije.

Oba doma britanskog parlamenta, kao i britanska kraljica Elizabeta II, odobrili su ranije Lisabonski ugovor, podsjetila je agencija DPA.

Britanija je spadala u onu grupu članica EU-a za koje se sumnjalo da će ratificirati Ugovor, a nakon odbacivanja ovog dokumenta na referendumu u Irskoj 12. juna učestali su bili zahtjevi euroskeptika da se i u Britaniji održi referendum o ovom pitanju.

Lisabonski ugovor, koji mora odobriti svih 27 članica EU-a da bi stupio na snagu, predviđa reformu evropskih institucija, duži mandat njenom predsjedniku, veća ovlaštenja povjerenika za vanjske poslove, više demokratičnosti u donošenju odluka i veću ulogu Evropskoga parlamenta i nacionalnih parlamenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: