Svijet
0

Britanija: nevrijeme izazvalo haos u prometu

FENA
Jaka oluja s Atlantika pogodila je ponedjeljak jug Velike Britanije, poremetivši pomorski i zračni promet, saopćile su vlasti.

Luka Dover, na južnoj obali, zatvorena je za trajekte, kao i pomorski promet između Irske i Britanije.

Otkazano je i više lokalnih letova aviokompanije British Airways s londonskih aerodroma Heathrow i Gatwick, a aerodrom u Bristolu u ponedjeljak ujutro je nekoliko sati bio zatvoren zbog oluje.

Poplavljen je dio glavnog kružnog puta oko Londona M-25, prenijela je agencija DPA.

Britanske željeznice saopćile su da je zbog loših vremenskih uvjeta otežan željeznički promet na jugu Engleske, pa su iz opreznosti uvedena ograničenja brzine kretanja vozova.

Jak vjetar čupao je drveće, nosio crijep s krovova, oštetio dalekovode, a bez struje su ostali dijelovi južnog Velsa i Cornwall, na jugozapadu Engleske.

Agencija za zaštitu životne sredine izdala je sedam upozorenja na moguće poplave u okruzima Cornish i Devon i savjetovala lokalnom stanovništvu da sluša radio kako bi saznalo o daljnjem razvoju situacije.

Meteorolozi prognoziraju da će ovakvo vrijeme trajati do srijede.

"Lokalne službe rade s vatrogascima, spasilačkim ekipama i policijom na tome da hrane bude dovoljno, da se ljudi evakuiraju ako zatreba i da se osposobe prihvatni centri", rekli su u Agenciji za životnu sredinu.

Nevrijeme je tokom noći zahvatilo i britansku pokrajinu Sjevernu Irsku, a meteorolozi najavljuju snijeg na sjeveru Britanije i snažnu zimsku oluju.