|

Britanija neuspješna u borbi protiv droge u Afganistanu

Britanija neuspješna u borbi protiv droge u Afganistanu
0
F
FENA
22.10.2007. u 14:54
0
komentara
0

dijeljenja
Britanija neuspješna u borbi protiv droge u Afganistanu
Velika Britanija koja predvodi napore da se iskorijeni proizvodnja narkotika u Afganistanu ne samo da nije uspjela u tome već ne može ni zaustaviti povećanje proizvodnje droge u toj zemlji, objavili su u ponedjeljak afganistanski listovi.
"Britanija predvodi međunarodne napore protiv proizvodnje i krijumčarenja droge u Afganistanu. Ta zemlja je dosta investirala u uništavanje droge", piše Daily Afganistan napominjući da, međutim, ne samo da proizvodnja narkotika nije smanjenja već je "tokom godina porasla".

Povod za pisanje afganistanskih novina je boravak predsjednika Hamida Karzaija u četverodnevnoj zvaničnoj posjeti Velikoj Britaniji, prenio je Reuters.

Karzai je pod sve većim pritiskom da suzbije proizvodnju narkotika, a nekoliko afganistanskih novina, uključujući državne, ističu da je Velika Britanija odgovorna za neuspjeh u suzbijanju droge u Afganistanu.

Britanija nadgleda borbu protiv droge u Afganistanu, mada su Sjedinjene Američke Države u više navrata učestvovale u akcijama uništavanja opijuma iz koga se dobija heroin.

Zvanična korupcija i terorizam veoma blisko su povezani s narko industrijom, navode novine, uz ocjenu da je neuspjeh u suzbijanju narkotika gurnuo Afganistan na rub političke i socijalne krize.

Afganistan sa 93 posto učestvuje u svjetskoj proizvodnji opijuma u 2007. godini i ta industrija također finansira narastujući talibanski pobunjenički pokret protiv koga se bore britanske i druge zapadne trupe.

Vladin dnevnik Anis tvrdi da su se Afganistan i susjedne zemlje pretvorili u "stalna utočišta međunarodnih terorista" i droge, što se negativno odrazilo na sve zemlje.

Anis je pozvao na reviziju cjelokupne saradnje između afganistanske vlade, zemalja donatora i međunarodnih trupa u zemlji, kao i na integraciju 50.000 zapadnih vojnika pod jedno zapovjedništvo, umjesto da postoji američko zapovjedništvo nad trupama koja se bore protiv pobunjenika u Afganistanu i odvojenih NATO-ovih Snaga za podršku sigurnosti (ISAF) koje imaju drugačiji mandat.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.