Svijet
0

Britanija najavila povlačenje još 500 vojnika iz Iraka

FENA
Britanija očekuje da povuče 500 od svojih 5.500 vojnika iz južnog Iraka u roku od nekoliko sedmica i potom će procijeniti koliko skoro može povući ostatak svojih snaga, izjavio je u ponedjeljak britanski ministar odbrane Des Browne.

"Došli smo do tačke kada trenutno imamo 5.500 vojnika u Iraku i, kako očekujemo da učinimo, u roku od nekoliko sedmica predat ćemo palatu u Basri pod nadzor snaga sigurnosti u Iraku, bit ćemo u stanju da smanjimo taj broj za još 500 vojnika", poručio je Browne parlamentu, javio je Reuters.

"U toj fazi napravit ćemo procjenu sposobnosti iračkih snaga sigurnosti i konsultacije s našim saveznicima - i što je najbitnije s našim ključnim saveznikom Sjedinjenim Državama - o našoj sposobnosti da dođemo do tačke kada možemo povući naše snage", izjavio je on.

Britanske trupe uglavnom su razmještene u južnoj pokrajini Basra, koja ima grad istog imena i sjedište je naftne industrije južnog Iraka.

Broj britanskih vojnika nedavnop je smanjen na 5.500 s ranijih 7.000. Kontinuirano povlačenje uslijedilo je nakon mjesecima duge operacije obuke iračkih snaga u regiji kako bi preuzele odgovornost nad sigurnošću.

Na osnovu planova koje je ranije sačinila britanska vlada, britanske snage će preuzeti ulogu podrške i obuke Iračana i uglavnom će biti smještene u zračnoj bazi Basra.